torsdag 14 augusti 2014

Mer till kulturen lokalt, nödvändigt för överlevnaden.

Försök till kulturell selfie

På FB gav Sollentuna kommuns lokala kulturborgarråd  Magnus Ramstrand upp ett glädjetjut över att hans partiordförande (KD) deklarerat att KD ska satsa "jättemycket mer" på idrotten och lagstadga fler idrottstimmar per vecka för skolelever kommande fyraårsperiod.

Sollentuna kommun är en kommun inte så olika andra i det avseendet att man gärna hemfaller åt populistiska böjelser, som att bygga idrottshallar och arenor. I Sollentuna har det hart när gått till överdrift i tron över att det är just det som folk vill ha (ni vet hur idrottsungdomarnas föräldrar låter). Idrottskalabaliken är intet annat än ett vildsint flirtande med en publik som egentligen inte finns.

Oavsett om Magnus Ramstrand nu bara ger uttryck för sitt gillande över att fler idrottstimmar ska läggas på skolelever, vilket ur folkhälsoperspektiv naturligtvis är bra. så har han visat den senaste fyraårsperioden att han känner sig osäker i kulturhänseende, men briljerar som idrottsborgarråd (de båda disciplinerna är nämligen sammanslagna i den här och flera andra kommunen likt inom regeringen, fan vet varför?)

I alla fall, så skrev jag så här: 
"Det är större kultursatsningar för unga som vi behöver i Sollentuna Magnus, inga fler hallar, inga fler banor, inga fler specialredskap, det är andliga värdena som måste höjas, det andliga suget som måste tillfredsställas och som inte längre kan dämpas med att springa eller hoppa". 
"Större satsning på Kulturskolan, flera kulturella evenemang på fritidsgårdarna, ännu större satsning på Edsbergsparken, fler teaterföreställningar, en teaterlada skulle inte sitta fel med bra akustik för musik och äventyr, större satsningar på lokala kulturevenemang typ bokkvällar, berättande, teater, utställningar". 
"Du är kulturborgarråd, men har mest profilerat dig som idrottsborgarråd ändå att jag vet att det bankar ett hjärta för kultur, integration, samverkan och andlighet hos dig, fram med det bara, vik inte ner dig för en massa sport. Sveriges största folkrörelse är till exempel körsång. Du har landets bästa och ledande körskola i kommunen (Sollentuna Musikklasser*) med urtaskiga undervisnings och konsertlokaler. Det sjunger fler människor i kör varje dag än som idrottar eller till och med går på idrottsevenemang."

Tillagt här och nu:
* Sollentuna Musikklasser ligger också i kunskapstoppen bland landets skolor.Årets första kantarellmiddagOm jag ska ha en kantarellsmörgås, med vilket jag oftast inleder svampsäsongen med, vill jag steka kantarellerna hastigt på hög värme och i lagom brynt smör. Kantarellen är den enda av svampar som inte ska stekas efter gängse mönster, det vill sägga intill dess att den släpper all sin saft och som sedan får koka in igen. Kantarellen ska behandlas med försiktighet och som den primör den är.


I år är det annorlunda, svampen är fuktig och håller hur mycket vätska som helst. Alltså blev den lagad som en gräddig sås till hamburgare som Lovisa är fena på att montera ihop och steka.

Vår svampskog såg annorlunda ut i år med tunga djupa skogsmaskinspår
kors och tvärs efter gallring, spår som aldrig återställs

Såsen görs som följer. 1)Pannan hettas upp och en rejäl klick smår läggs ner som får bryna lätt. 2) väl rensade kantareller lägs i och pannan skakas så att svampen bryner runt om. Direkt släpper den sin saft. 3) vrid ner på halva värmen och låt koka in (som Karljohan). Tillsätt väl nerkokad hänsbuljong (gele), några matskedar och låt smälta över svampen. 4) Häll över grädde i skvättar och låt koka under omröring med en träsöev tills tjocknar något.
Hamburgarna, en del oxfärs, en del kalv, monteras i en magic hamburgermaker (kul va?) och steks till en innertemp av 54 grader (under medium).

En av de gigantiska kantarellerna i dagens skörd


Röra på mangold, passar till. Kör ner fint skurna stjälkar och blad från magold i en stekpanna där det redan ligger två små gula lökar som får fräsa gyllene i smör tillsammans med fyra vitlöksklyftor. Häll över rikliga skvättar av fisksås och en rejäl kluns med ostronsås, Rör och låt gå tills mjukt med spänst.

Rensning på G

Skeda mangoldröran över hamburgaren mitt på en tallrik och ös sås med kantareller runt om. Hur gått som helst,

Stekning med förförande doft