måndag 22 april 2013

Pärlor i bokarvet efter morsan och farsan


Jag vet att jag bläddrade i de där böckerna som barn. Husmoderns olika presentskrifter. Makalösa trix och fix för att få kassan att räcka, bevara mat i evinnerlig tid, koka rätt efter årstid och boken om etikett och god ton.

Just nu håller jag på att göra upp med mig själv och allt jag släpat på mig genom åren. Har redan kört två gigantiska lass till källsorteringsanläggningen i Upplands Väsby. Bestämde mig för att vara noll nostalgisk, men upptäcker hur jag i det lilla ändå hemfaller åt tvekan, kasta eller behålla. Klappar mig ändå på axeln över att ha varit otrolig i omvändelsen från idog samlare av "bra-att-ha-grejer" till en som vill rensa upp, göra fint, leva enkelt och leva i nuet, leva modernt.


Konserveringsboken föll mig på läppen i boksamlingen och hamnade i lådan för spara (som av förklarliga skäl är mer välfylld än kasta eller säljalådan). Jag har ju tänkt länge på det här med konservering och den smakförändring som uppstår och som är så väl värd att ta till vara. Blev nästan sittande för att studera "Jardinère på konservglas, alla geléer och alla safter, moser röror allt at bevaras utan frys. Lustfyllt suger jag i mig kapitlet på sidan 131: "Huru göra saltgurkor gröna"  på sidan 140: "Vinteräpplen på ryskt sätt".

Så ja - påt igen, Skrivbord till den som vill bestämma!
Nån som vill köpa ett jättestort (jag kallar det generöst) skrivbord på vitmålad stålställning (isärtagbart)? Nästan helt utan märken i skivan. 190 cm x 80 cm
Sänd ett mejl till lager (alfakrull) tabberaset (punkt) se. 
...och please, inga frågor om att köpa jordfräsen, DEN ÄR INTE TILL SALU!