lördag 31 maj 2008

Kao tom - rissoppa

Kao tom med broskben som fått koka med och med friterad vitlök - l'ägg till lite torkad, rostad chilli och måltiden är komplett.

När inte vi har något annat har vi alltid rissoppa. Det är lite som när Rodjana var liten och hela hopen syskon skulle ha mat - det behövs inte så mycket, ris kokt i vatten till en gröt, soja, fisksås, en thaiomelett, om det inte finns sidfläsk eller broskben att låta koka med. Och det är väldigt mättande och det är väldigt gott, milt för magen om den inte kryddas upp med rostad chilli och det är något som jag inte kan låta bli.
Vi åt kaotom hemma i "thaikolonin", sedan somnade alla i "olika högar" förutom morfar som tog barnens rum i besittning och med all rätt. Han hade suttit på flyget hela natten och för honom var klockan fem timmar före, så åtta igår kväll var ett på natten för honom. Att han sedan gick upp vid svensk tretid är en annan femma - det var ju ljust och då undrar man varför alla andra ligger och sover. Hemma i Thailand är det sidensvart till klockan sju.

Mer om kao tom och med ett recept finns här

Jo förresten, morfar tog med sig ett antal burkar med nam prig hemifrån. "Thai Pla". Han tänkte sälja burkarna här; fermenterad fisk kokad, reducerad, med kryddor och örter, färdig att använda till ris eller i soppa. En verklig specialare som jag återkommer till - men är det redan nu någon som känner snålvattnet rinna till (Nam lai lai) - hör av er med ett mail till mig.