onsdag 15 december 2010

Solhjul till jul



Vi åkte en sväng i kommunen för att titta på julljus, Ni vet alla de där husen som glittrar och glimmar. Alladeles bredvid oss i Rotebro hittade vi ett hus med ett blått underljus under vindskivorna på gaveln som fick taket liksom att sväva. Det lilablå ljuset skickade varma gula skuggor i snön som såg ut som ett guldlikt hav. Mitt i detta hav stod en flaggstång virad med många kulörta lyktor.

Jag tänkte, kanske ett sätt att göra den gamla Hersby Hembygdsgård synlig, många kulörta lyktor virade kring flaggstången och lilablått ljus under takfallet på 1700-talshuset ut mot Sollentunavägen. Eller varför inte låna in bostadsrättsföreningen Solhjulets himlaspanare som de lät lysa upp himlapellen med hela förra året. En stråle, så stark att man nästan kunde klättra på den.

Hersby Hembygdsgård

Kanske räcker det med den vackra granen på Hersby, men inte heller den klingar i tidstakt med de gamla husen. Gran finns förvisso i uppteckningarna från 1700-talet, men blev inte alls vanligt förrän i slutet av 1800-talet, alltså i ett tidsperspektiv väldigt nära blåljusen under taknocken, blåbländande buskar eller kulörta virade lyktor i en flaggstång.

Tillbaka till bilden ovan, den är nog mer att ta till som ljulhelgssymbol i den tiden. Ett solhjul med anor från hednisk tid. Denna vackra "ruska" har Christina Frohm bundit och ställt som "portvakt" vid grinden till gamla Klasroskolan. Solhjulet ha så mycket mer av symbolvärde än vad som sammantaget plockas ihop till jul på andra håll - det är ju dessutom en tidig korssymbol, så tidig att den var före kristenhetens kors. Påminner också om naturfolkens drömfångare.

Det här är kanske en drömfångare i mångas nya ögon. Det är det blå trädet på Kungshögen i Sollentuna, ett modernt sätt att göra högen synlig