onsdag 2 september 2015

Gurkor, majs, squach, morötter och bönor. Det tar sig i det lilla landet



En äter inte det och en annan äter inte det. Gör en grundsallad som alla estmerar innehållet och så tillplock att ta efter smak.

Kalla det gärna för odlingssallad, mycket av det vi äter nu är från landet, knaprigt och pinfärskt. Bönorna har bara två minuter från plock till förvällning.

Tabberaset i solen på Peter Holstads båt nyligen
Fordrar ändå en del uppmärksamhet och en del pyssel. Squachen lagas för sig med vitlök lakrits och spansk chili, het panna först för att få bryning och sedan långsamt tills genomkokt. Serveras för sig.


Bondbönorna som ska i salladen förvälls först, bara hastigt för att få av skinnet, delas och råsteks i råhet panna, salt och läggs åt sidan.
Löken, skuren i tunna båtar brässas lätt i lite buljong och ska på kollektivtallriken.
Bottna med skuren Roman och lite Endive, fyll på med hjärtat av krispigt isberg.
Skär ett gäng köttiga tomater, kärna ur och skär bort skinnet med en vass kniv, tärna.
En av världens mest besprutade grönsaker är enligt uppgift paprikor. Hittade mexikanska för tio kronor kilot. Fantiserar om att det aldrig går att producera så billiga grönsaker utan trix och fix och GMO, men köper en fläskig röd i alla fall och skär ner i små tärningar, alltså väldigt mycket smak och sötma.
Gurkorna från landet, större västeråstyp, knapriga och md en härlig beska.
Små gurkörtblommor och peppriga krassekronblad.
Små purjos hackas sönder grovt och rostas till helt mörka.

Bildtorsk(!) varför jag lagt in en bordsskiva från Ulriksdals slottskök

Kycklingbrösten är först grillade till en innertemp av 45 grader, avsvalnade och sedan sönderrivna och så hårdstekta i rejält med neutral olja. En hel vitlök ska med, krossad och hackad och så små hackade ettriga färska thaichilis, sälta från fisksås, serveras vid sidan om i en skål.

Vackraste äggen från Tyra Karlsson på Antuna.
Syran då? Jo, en dressing på gammal fin balsamico. Kärna ur och skinna en vit paprika, hacka och koka mjuk i lite olja, mosa om den inte faller sönder av sig självt. Krydda med en nypa salt och balsamico, mixa med mixerstav till majonäsliknande konsistens, klicka över salladen portionsvis.