måndag 1 december 2014

Mystisk järngryta i perverst samlandeVisst är det lite udda att bara ha järngrytor för ögonen i alla tillfällen man hamnar på loppis eller antikhandeln. De motsvarar det lägsta värdet, kan jag tänka, gjutjärn för en spottstyver.


Häromdagen lagade jag en liten gryta i grytan, en chili, som var mer än gott.


Men är det någon som kan tyda var grytan är gjuten, hittar inte bokstäverna i någon av mina källor. Vore faktiskt roligt att veta.

(grytan är ingen stor stekgryta med lock utan en liten en mer som en normalstor kastrull)

Lugn, bara lugn, men städa lite på ytan.


Första Advent brukar jag tillägna mig själv genom att sjunga på sing-a-long i Turebergskyrkan där det hela avslutas med Otto Olssons Advent och den som kan och känner för det får ställa sig i kören...och det gör jag väl.
I år blev det annorlunda. Bjuden på ett kaffe och adventskalas hos gamle vännen Mats Eliasson, vi har känt varann sen vi var spermier, våra respektive föräldrar umgicks från 40-talet och ända fram tills de tog slut.
Fyra timmar flyktade undan som en vindpust i ansiktet och med vinteräppelkaka, alkofri glögg och saffranslängd, men framförallt med Mats vänner som alla och var för sig hade förmågan att driva samtal vidare och som var och en hade en intagande och intressant historia. Se, det blev en upplyftande advent där ute i Skarpnäck.

Matordningen har dock fått sig en knäck de senaste dygnen med dålig tid och tre nätters långjobb. Hafsigt och summariskt har det varit, med alltför långa stycken tid mellan måltiderna och kanske lite för tunga när de väl intogs.

Nu är jag på banan igen, men träningen får stå idag, känner en förkylning i kroppen med tilltagande hosta, hetta i andedräkten och svullnad i slemhinnor. Morgoneldar i kökskakelugnen och gör mig två surdegsknäcke med en het röra av konserverade sardiner i tomatsås, chili, småskuren purjo, fisksås och lite Sriracha chilisås. Alldeles förbannat gott och hett.

Kvällen, när jag kom hem från Skarpnäck ägnades åt ytstädning och en liten biff på nymalen köttfärs, salt och vitlök och med en hemslagen majjo med 1 msk Sriracha, 1/2 msk fisksås och en skvätt sockerrörsvinäger, rörs ihop med en liten äggula och slås som majonäs. Fräschören kommer sedan av 10 centimeter färsk gurka skuren i tärningar som blanda ner i majjon. Biffen lade jag på en liten hög av hårdstekt purjolök. Sådärja, det räcker så.

Passade också på att skölja och skära ett kilo purjo till en soppa för idag. Körde i tryckkokare i 20 minuter och lät tryckutjämna under natten. Nu frånsilat får purjobuljongen reducera och matas med grisbuljong. Sedan mixas slätt, silas och körs med lite grädde till skummig soppa som serveras med små frikadeller av nötfärs kryddad med krossad svartpeppar och korianderfrön. Blir gott i kväll.

Nu en hel skrivavecka bruten med en massa möten och trevliga grejer.