fredag 10 oktober 2008

Skaldjur - krabba, hjärtmusslor och bläckfiskIdag hade Sveriges utvalda matjournalister samling på Operakällaren för att proväta årets lutfisk. Något många ser fram emot och tack vare Sven Gunnar Svensson har den här lunchen som avkunnar lutfiskpremiären blivit en 30 årig tradition.
Långan fick på pumpen eftersom årets upplaga var lagad på norskt vis, just det - på torsk. Ohotad Bærendshavstorsk som lekmogen simmar in under skydd av Vesterålen.
Den lutfisken är nästan bärnstensfärgad när den är som bäst och det var den idag, späckad med smak, kryddad av vind och friskt hav. Tillbehören är inte riktigt som i Sverige; Rökt ribbe, ribbefett, riven brunost, sirap och rotmos. Jag blir så lycklig av den här smaken. Under sex år bodde jag och verkade i Norge och hade förmånen att äta lutfisk under säsong på de tre lutfiskkrogarna i Oslo, Tostrupkjelleren, Gamle Rådhus och Engebret Café. Det finns stunder då smakminnet får mig att längta tillbaka - ett sådant smakminne väcktes idag. Mer om det här i Meny i P1 vad det lider.


Hjemme spiste vi något enkelt. En krabba, ett helt gäng ångade hjärtmusslor och så ugnsgrillade småbläckfiskar. Såsen till är thai; Mixad vitlök, chili, lime och fisksås "Namdjim" (djim betyder doppa på Thai)