söndag 20 januari 2008

Kycklinglever (-2.8)


Jag fortsätter ganska enträget - men det är mer enträget i butiken när jag handlar råvaror än hemma där kylskåpet och skafferiet är fullt av olika godsaker. Halkade inte dit på något onödigt sött eller glykemiskt tungt idag i alla fall och vågen, jag som aldrig tidigare vägt mig medvetet, talar sitt eget språk.

Det blev långsamt rostade rotsaker; morot, palsternacka, kålrot. Avokadoröra med peppar och lime, salt och olivolja, stekt kycklinglever och marinerade stekta kastanjechampinjoner (olja, fisksås, lime och mynta tillsammans med stekt gul lök)
Vi får se hur länge jag står ut.

"Vårbruk" med salvia och timjan

Björnbären som blev kvar - frystorkade på kvist.

Plötslig var alla moln borta och solen strålade. Lite kallt så att vattenpussarna fått isskorpa.
Vi gíck upp till trädgården för att se hur presenningarna tålt stormen - det hade de inte så det var väl tur att vi kom förbi och kunde linda in sommarens möbler och grillen och annan utrustning.
Började räkna på ett litet växthus, ett trekantigt. Tyvärr där min fina vita vinbär står och Linnés sibiriska nunneört och hans vita smultron - men de går ju att flytta.
Det känns som att de bara ligger där och väntar. Jag tror att jag aldrig förr känt en sådan längtan redan i januari.

Kardongen och kronärtskockan har vissnat ner över sig själv som för att liksom skydda sig under vintern med det enorma bladverket som spruckit upp och blivit alldeles iskristalligt
Lustigt att se folk på tomterna runt i kring höstgräva - i januari.
Själva plockade vi örter, salvia och jättefin timjan.
Ryska grönkålen är en gammal svensk kulturkål och går fortfarande att skörda.