onsdag 11 april 2007

Försmak av våren


Det är inte långt kvar innan spenaten ska sås på landet
En ilsken gastrit har fått mig att äta mildare mesigt och vårlikt.
Förvisso har nässlorna stuckit upp, men vi har inte haft tid. Spenat då och som soppa som alternativ.
Hur enkelt som helst. Fyll på med vaten så mycket som soppa önskas. Lägg i ordentligt med spenat tillsammans med en eller ett par fiskbuljongtärningar (!)och en msk korianderfrön, ett par lagerblad och salt/vitpeppar. Koka samtidigt upp ägg för hårdkokning. Kör soppan lätt med stavmixerna, i med lite Healthy boy soja sause (se föregående inlägg), red av med lite vispgrädde och en klick smör.

Stek på några små kryddiga bratwurstar och prinskorvar. skala och dela äggen. Skär upp kallskuret till pålägg, gravlax och bred smör på rejält bröd. Njut av våren.

Thaimat - en rörelse


Erik är en smula orolig över att laga thaimat och inte krydda ordentligt - det behöver han inte vara, inte ens alla thailändare äter etterstarkt dagligen utan jag har träffat på många som faktiskt gärna väljer mildare varianter.
Helt rätt annars i kycklingrätten som Erik fick ihop. Saknar kanske fisksåsen och kanske hade man fått ännu mer smak av en skvätt ostronsås i stället för svampsojan (som jag har svårt för annat än för att ge färg åt stekt ris...möjligen). Alla borde ha en flaska "Healthy Boy soy sauce" hemma. Den har en sprängkraft fullmatat med naturlig umami så pass att det räcker med en matsked i en liter kokande vatten...(nåja), för att få till en sojabuljong att koka nudlar i. En soja som lyfter hela sin omgifning och till och med får brockolin att dansa runt en smula.(Naturligt jäst sojasås utan tillsatser!)
Visst är det härligt med friterade ägg till och då skulle jag stekt kycklingen med några ruskor holy basil med den distinkta härliga lakrits och aromatiska grönsötman. Det passar kanon tillsammans med äggen. Sedan skulle jag tagit två msk krossad torkad chilli som fått rosta i torr panna och blandad med fisksås och en skvätt lime i en skål blir en "nam prig bun". Den skulle jag sedan "dra" över riset tuggvis till anrättningen.
Fortsätt Erik - vi ser fram emot dina rätter på internationella matdagen (internt förhoppning!).