lördag 9 februari 2013

Varjehanda ur kyl och frys

Melba utan svan

Det låg och skramlade i kylen, en lammbog, gammal chili, lasagneplattor som säkert gått ut eller inte. Lök självklart i basutbudet, liksom olika rotsaker och kryddörter. Så tänkte jag på det här med Escoffier och coupe Melba uppkallad efter operasångerskan Nellie Melba och med glass, persika och hallonsås där glassen är formad som den svanen som förekommer i standardrollen i Lohengrin.
Så här om dagen blev det en lasagne på chiligrytan. Som i veckan när det blev en pytt serverad med inlagda rödbetor som i sig var överblivor från en vinterrödbetssallad med getost och inkokta med sirap i stället för socker.

Så lever vi i väntan på förstlingar!

Idag gjorde Lovisa en sallad på syrligt äpple, olika salladsblad, bulgarisk fårost, klikärter och morötter dränkt i den ljufveligaste av olivoljor, den vi får direktimporterad från en liten olivlund i Italien, Matilde och Francesco.
Samtidigt tog jag lammbogen och körde i tryckkokaren en dryg halvtimme med vitlök, lök, dillstjälkar morot och palsternacka. Tog upp, benade ur, skar i grova "tuggbitar", kokade ner resten till knappast något återstod. Precis som man gör alltså. Fint hackad lök och en hackad kapsel vitlök i traktörpannan, lite siktat mjöl och så i med buljongen. Grädde och ättikssprit, nävar med hackad dill, stäm av såsröran med salt. Välte i köttet och körde runt lite så att allt blev hett - det räckte, den som inte gillar det här kan gå hem, eller som Ewa (särbo) sa: Mamma! det är precis det här som mamma lagade.

Nu ligger den där och suger, suger till sig i svalnande. I morgon, lite uppvärmd, exakt så ska den göras och sedan ätas. Man äter liksom lite av sin egen historia.
Var uppe hos farsan idag appropos. Han skulle behöva ett shot av minnesframkallande smaker. Ska tänka på det, kanske hjälper honom att komma tillbaka lite. Just nu är det bväldigt mycket sömn...äta lite och sedan sova, på sitt 92a och sina första månader i livet. Det liksom möts igen.

Var förresten hos Andreas Behrens på ICA Metro i Täby idag. Han levererade en utmärkt högrev. Nu får den ligga till sig lite utan plast och vila inför tillagningen. Vad jag ska göra med den vet jag inte...än. Melerad, åldrig, smakrik och amerikansk...NEJ, däg nu inte att jag är miljöbov bara för att jag låter en högrev bli transporterad över halva jorden till mitt kök. jag är väldigt mycket miljötillvänd så länge det passar mina syften, (kritisera mig gärna för det) opch att råvaran håller måttet. Får jag tag på en svenskproducerad högrev så är det självklart OK. Åk gärna till Täby Centrum och gör honom ett besök vid en av storstockholms bästa köttdiskar.