tisdag 5 februari 2013

Brödsuccé för andra året i rad

Ytterligare en brödhelg läggs till handlingarna. Den andra. Helt olik den första, men ändå gemensam nämnare: "Brödet som mättar så bra för att det är bakat med kärlek" (fritt efter Astrid Lindgren i Mio min Mio)


Stilla jäser brödet på kyrkans altare under lördagen och besökarna går in i tystnaden för retreat, upphämtning, eftertanke, meditation.
Senare på kvällen tändes ugnen i Rotsundastugan upp på Hersby hembygdsgård. Ugnen borde användas mer, det säger jag efter varje gång den bakats i.

De som kan känna sig stoltas efter helgen är Margaretha och Erik Göransson. De degade ihop under många timmar på söndagen. Exklusivt gott mjuktunnbröd på råg från Hembygdsföreningens egna kvarnar, Landsnora och Överby. Spetsat med fänkål och kummin och brett med gårdens eget och alldeles nyss kärnade smör. Smörgubbe som alltid Heine Henriksson som också trakterar dragspel i Hersby spelmän. När smöret kärnats klart bars bröd ner till Turebergskyrkan för att användas symboliskt i nattvarden under mässan. Heine Henriksson spelade med Hersby Spelmän och mässan dansades av Sollentuna Folkdansgille. En fullsatt kyrka och en brödmässa som till och med blev ännu mer lyssnad till än föregående års.


Det här är ett samarbete mellan huvudarrangörerna Sollentuna Hembygdsförening, Svenska Kyrkan i Sollentuna/Turebergskyrkan och Hersby Spelmän och Sollentuna Folkdansgille.

I ögonblicket är jag på väg till kommunen för att finjustera i planeringen för nästa stora hembygdsarrangemang - ett slädkalas på Norrvikens is med massor av hästekipage och med uppvisning av tournerspel, eldkasar, mat, och musik. Läs mer lite senare, men boka redan nu in söndagen den 17dennes.