onsdag 21 april 2021

Makaronipudding - barnsligt? Ja, jag vet

Tänkte rationellt här om veckan när jag blev stående med en hel rimmad kokt skinka. Några skivor åt vi till middag, andra skivor på knäckebröd och med fransk senap, en del skivor på surdegsbröd och med ost som vi grillade till frukost...men Jisses hur länge räcker ett arsle!
Skasr upp allt i fina skivor. Lade i plastback med vaxat papper mellan lagren. Tänkte sådär rationellt att det då bara skulle kunna tas ut fryst skiva efter skiva. Så inihelsike heller. Allt var fryst i en klump. Så allt fick tinas och nu har vi ätit skinka rent gräsligt mycket. Assar har fått sin beskärda del och det gillar han.
Vad gör man?
Jo man gör en barnsligt god makaronilåda. Två hackade lökar som steks mjuka (läääänge). Rejält med tärnad skinka. Fem och en halv deciliter råa makaroner som fått koka mjuka. Äggstanning av tre deciliter gammaldags mjölk och en deciliter grädde och tre normalstora ägg. Lite tabasco, några skvättar svampsoja, salt och rejält med svartpeppar. Ner i en smord form med laddningen och så lite riven ost och ströbröd på toppen. Två hundra grader i 35 minuter.
Hade ett smakminne av lingonsylt till, men det blev ketchup och tabasco.
Jo, det var gott och snip snap snut nu är snart skinkan slut.

Vattenpaus på Fyndet

 


Vi tar våra rundor Assar och jag, nyss i solsken och riktig vårvärme, nu blev det plötsligt höstkänslor.

Trivs i vitsippebackarna uppe på Fyndet, vet var ekorren bor och var råbocken går. Söker kottar och hoppar från stenar. Hundliv med lång lina och lydnadstester som bara är kul, hundmöten med stekta torkade kycklinghjärtan - då går det alldeles utmärkt.


Vägen till parkeringen går över kolonilottsområdet där jag odlade i åtta år, lite nostalgiskt och samtidigt ledsamt att se hur efterföljare på "min" lott täckt över den alldeles perfekta jorden med trall och sedan gjort någon slags lådodling på det.

En läckande bevattningskran blir Assars stora nöje tillsammans med kvickrot att beta efter staketkanterna. Hundliv i Coronatid, nöjsamt så det förslår.