tisdag 28 januari 2020

Gå och se Candide, en sinnenas resa!


Blandade reaktioner på Candide.
Ibland undrar man om det är samma föreställning vi sett och varför inte recensenter är mer fyllda av resurser, alltså har förmågan till ett bredare abstrakt tänkande. Allt ska vara så begripbart, handfast och klassiskt förståndsmässigt. 

Hur skulle världen se ut om konsten bara suttit innanför konvenansens ramar?

Vi såg en föreställning fylld av leklust, av tänk och av helt fantastisk musik. Vi såg en föreställning med 1700-talets satir omvandlad till färskvara. Och vi såg en föreställning med lust, humor, skönsång och fantastiska kostymer. Helt enkelt operaunderhållning som sträcker sig bortanför det förväntade. Roas stort av det vanvördiga i Candide ända från Voltaire och till alldeles nyss i Operahuset i Stockholm, det vanvördiga innehållet, det vanvördiga i manustilläggen och i översättningen (sjöngs på engelska)Jag älskar när gränser sprängs och det rister i fasaden och det gjorde det. Speciellt det absurda var oerhört roande med en Candide som lurats ut i ett gistet skepp och simmar i havet under ytan och med en dräpt Pangloss förvandlad till sjöjungfru. Eller ciceronen genom hela Operan ”The Old Lady”, hon som förlorat halva aschlet, fenomenalt och komiskt gestaltad av Miriam Treichl. Hennes duett med Kunigunda, Elin Rombo stillnade allt, det blev allvar om livet, döden och förgängligheten, så vackert och berörande.

Nu är det tredje Operan i rad vi går på allt i akt och mening att få lyssna till Joel Anmo, först Karmelitsystrarna, sedan Trollflöjten och nu i huvudrollen som Candide. Den rakaste av raka operatenorer. När han öppnar munnen flödar det så enkelt och utan gester. I botten ligger samma tonbildning som hos Jussi. Favoriten på Operan just nu bara 31 år gammal och en så utvecklad vacker röst.

Stort också Lena Lindgrens dräkter, över 250 byten, en ansenlig del i hela den surrealistiska stämningen genom hela operan.

Förstår inte riktigt att inte DN och SVT förstår, kanske för avskärmade av det som är och därför inte omfattar det som går utanför.
Gå och se Candide, en sinnenas resa!