Ungefär samtidigt som vi här hemma i det som skulle bli Sverige långt senare pysslade med att rista de första runorna i sten lagades mjuka härliga nudlar i både Kina och Korea. Inte långt därefter togs en specifik sorts vetenudlar "うどん Udon" till Japan och har sedan dess varit ett slags japanskt signum bland mycket annat.
Plötsligt stod jag där i min närmaste asiatiska butik framför hylla med nudlar och ögonen föll på färska vackade udon-nudlar. Ganska dyra, men dryga. Två minuter exakt i kokvatten.
I veckan hittade jag karré för en spottstyver, skar i bitar, lär bryna och sedan ner i trycket tillsammans med torkad chili, kycklingbuljong, gul lök, en morot, en halv lime, grönt från purjon och några hemodlade vitlöksklyftor med skal. En timme i tryckkokaren på medelpys om något.
Tog upp köttet försiktigt med hålslev och reducerade buljong till hälften, silade från i en chinois. Salladskål och svartkål hastigt uppstekt med massor av vitlök, ostronsås och några matskedar salta fermenterade sojabönor. Sådär ja. Buljongen över, mustigt med fläsk, mättande vetenudlar och kombon salt, syrligt, krispigt, mjukt. Inte illa!