torsdag 17 maj 2007

Norge 17 maj


Man får väl gratulera brodersfolket på nationaldagen.
Jag hade åren mellan 1973 och 1978 i Norge. Bodde i Oslo och just denna dag var björkarnas löv som musöron uppe på Kjelsås. När jag åkte "trikken" ner mot centrum blev björklöven större och större efter varje station och desto längre ner i dalen jag kom. Nere vid Karl Johan var det sommar.
Sedan tittade vi på 17 maj tåget, såg gamlekongen vinka från sin balkong till alla drillepiker och corps och sedan gick vi till någons ateljé i närheten och drack "eggedosis"skickeligt utspädd med massor av cognac. Med denna sötbrygd sköljde vi ner vaffel, syltetøy og rømme samtidigt som vi skrek och viftade med norska pappersflaggor.
Av tradition åkte vi sedan ut till Maritpå Bygdøy.
Hur jag kom hem minns jag inte ens, kanske sov jag över bland massor av konstnärer och musiker, alla vänner.
Se, så firar man en "nasjonaldag"!

Carl von Linne hos tabberaset idag!


Kallt, dåliga vägar, rövare, ont om mat - Linné befinner sig i Lappland och blir bekant med den syrliga maten, den bevarade, torkade konserverade.


Tabberaset fortsätter serien om Carl von Linné idag torsdag förmiddag i Meny i P1. En serie om maten på blomsterkungens resor, han upptäckte Sverige och även maten i den mån att den intresserade honom ett ögonblick - annars föga.
I första delen som sändes för två veckor sedan (kan laddas ner här!) befann sig Linné i Lappland och det gör han fortsättningsvis.
Sist smakade han torkat stekt tjäderbröst, segmjölk och gädda.

Surt väder, blöta skor, ingen han kände, mörker.

Musik på torsdag i inslaget - Haydns cellokoncert - i Diné med Linné.
Sänds i P1 kl 10:03, repris 00.03 och lördag 16.03 - vi hörs!