torsdag 9 april 2015

Knastrigt skönt linne mot slarviga köksslängar av bomull


Den där underbara människan jag fått förmånen att leva med har med sig de skönaste linnehanddukar man kan tänka sig, generationsslitna till blänkande mjukisar och doftande  av natur. Har den där fördelen att isolera från värme och kyla det hetaste, de flesta med mödosamt broderade monogram, säkert av släktingar, nära som från fjärran annars överkomna vid tillfällen.


Alltså, min fäbless för linne, broderier och vacker textil gifter sig alltså utmärkt med Kickis. Att jag dessutom gärna och meditativt ställer mig att dänka och stryka är ju bara en fördel. Inbillar mig nämligen att även mitt eget liv blir lite mindre skrynkligt vid strykning!

Snart palmkålsdags


Bläddrade bland gamla bilder och hittade den här från i fjor, den vackra palmkålen som snabbt blivit en favorit hemma om höstarna vid skördedags. Att ta de små bladen eller repa (stycka/filéea...ha ha ha) de större.
Het stekpanna, smör och så ilsnabbt vända, sista sekunden överkört med lite citron sedan upp på papper och torka före servering, frasigt och med suveräna smaker av jord, av mylla av kål, syra, sötma. Ny längtar jag, snart dags för förodling och jag ska sätta massor, dels i stora köksträdgården hemma och dels i den gamla på Fyndet.

Det här blir nog vårt sista år på Fyndet. Ägnar åt ren hushållsodling för jordkällaren hemma, olika betor, morötter, utrotningshotad potatis, lök, palmkål, bönor och majs. Och året kommer att gå åt till att flytta delade perenner och kryddlandet, rosor och annat samt att samla fröer från de etablerade och ständigt återkommande rosenskärorna, aklejorna, ringblommorna och slingerkrassen. Ska nog ta föryngringsbitar ur jordgubbslandet också och sticklingar från de vita smultronen. Nu darrar det av förberedelsetid och staren kom i stora flockar till Antuna och Lugnet igår, men bläcku lyser fortfarande med frånvaro liksom sädesärlan.