söndag 14 mars 2010

Boendets baksida


Det finns en del som har både lånekort på biblioteket och studielån. De andra vet jag inte egentligen något om, bara att det ser ut som på bilden utanför där de bor.
Det började med att styrelsen började hota om TV övervakning i grovsoprum och att riva upp och kontrollera sopor så att rätt slags har stoppats i rätt box - anmälan, vakter, kontroll.

Förvaltaren, som är HSB om någon undrar, vet väl egentligen inte vad som pågår i det ombildade bostadsområdet. De har lagt ut det de själva ska ta ansvar på till andra och dess bryr sig knappast.

Vad blir det för reaktion om ett grovsopsrum stängs för att folk som betalar för soprummet inte sorterar precis så som några vill?
Då ställer man helt sonika ut skiten på gatan.

Så gjorde några i området i helgen - det är i och för sig inte ovanligt, men idag ställdes hela möblemanget ut i väntan på att någon annan skulle ta bort det.
Kul för de som skulle ha visning på sin lägenhet just den här dagen och just på den här gården - där rök en halv mille minst och sänktes kvadratmeterpriset allmänt - korkat!

Hemlagat en svensk tradition

Nytillverkat och vakumföpackat snus klart för frysen - i tillägg till detta 12 dosor klara i kylen, sanslöst bra!

Har precis gjort med snuset som man brukar göra med sylten - rört ner bensoat för att få det att hålla sig. Å andra sidan är det inte något problem - jag är begåvad med en riktigt proffsig vakumförpackningsmaskin som när jag, innan jag fick den av en gynnare och vän, inte förstod att jag aldrig skulle kunna klara mig utan.

Idag gjorde vakumsugen alltså tjänst för att förpacka mitt hemtillverkade snus. En sats om nästan två kilo som precis är färdigt efter att ha bakats en vecka i 85° "petit four" - liten ugn - och därmed och utanför sammanhanget en förklaring till de små bakverken man efter en storslagen middag inte begrep att man var i sådant stort behov av. Ugnen är en kylväska och en 100 W lampa. 85° ger exakt 70° i snuset som vilar under folie spetsat med saltat vatten, fuktighetsbevarande medel och bakpulver.

Hittar jag nu bara ett sätt att mala torkade och fermenterade tobaksblad till ett fint pulver blir nästa steg att själv odla den egna tobaken - jag har varit inne på det förr, men då inte haft riktigt på fötterna vad gäller själva slutliga tillverkningsprocessen - den börjar jag få kläm på nu så i sålådor ligger den slags virginiatobak svenskarna vid sidan om bondtobaken odlade för snushållningen under tidigare sekel. Jag har en stor solig och extremt varmjordig bädd om 50 kvadratmeter riggad för denna tobak.

Har varit tvingad snusa statsskattat snus några veckor nu - det är inte alls samma smak, samma styrka, samma arom, doft, känsla och sälta. Tog nyss en pris av det ännu varma nytillverkade snuset - herrejisses, varför över huvud handlas det med snus? Det är himmelskt bra det här egna.