lördag 17 november 2007

Snuschock Ettan höjts 170%


Sverige är i Europa - där snus förbjudet.
Ettan är ett monopolsnus i darrning.
Har använt snus i 43 år, så gott som dagligen.
Det har förmodligen räddat livet på mig, beroendemänniska som så många andra, hade jag haft goda cigaretter eller cigarrer som substitut för snuset, alltså - utan snuset hade jag med största sannolikhet varit en död rökare. Jag hade kanske dessutom tagit liv på min egen väg in i kvävningsdöden.
"Snus räddar liv."
Så säger en hel del lungläkare.
Nu höjs skatten ytterligare på snuset. Prisökningen det senaste året har varit 173 procent.
När jag började snusa var priset för en vaxad, oval, pappask med doftande härligt snus 50 öre om inte ännu lägre. Och ville man kunde snuset köpas i storpack nogsamt inslaget i blått vaxat papper med statlig kontrollremsa om magen. Senast kunde man få tag i detta mogna utmärkta snus på tobaksmuseet på Skansen.
Snus är en gammal svensk tradition, ettans snus är 180 år gammalt. Det är alltså äldre än det svenska julbordet så som det dukas upp idag.
Det har en ren tobakssmak med väldigt liten rosenoljedoft jämfört med General, dessutom en sälta som är behaglig och en konsistens som är njutbar. Ettan "lös" är dessutom tämligen kyssäkert och klarar en gräddig napoleonbakelse om så skulle vara.
Fattar inte regeringen att skatterna lovades sänkas!
För att köpa en dosa ettan måste jag tjäna 82 kronor inkl skatter A-avgift och inkomstskatt (37 kronor). När jag sedan köper dosan ska jag betala ytterligare skatt (15 kronor). Det gör ett totalt skattetryck på 52 kronor per dosa, alltså ren pomperipossaskatt när vi luras att tro att de nya priset för snuset är 45 kronor allt i ett.
Upp till protest mot utsugningen.
Lämna vårt snus ifred.
Lägg skatten på cigaretter istälet, det som skördar liv.

1 kommentar:

annamaria sa...

Maken instämmer med dig! För egen del så har ciggen lagts på hyllan, väldigt glad och stolt över det - när man är som du en beroendemänniska. Har därför hållt mig ifrån snus - annars hade det också varit kört. Jag kan ju bara säga...det går att lägga av...med plåster vill säga.