söndag 24 augusti 2008

På en räkmacka till Vira bruk



Förra året drog vi till Vira bruk samtidigt som jag drog mig till minne historien kring en av de forna ägarna den sataniske biskop Troilius som iscensatte en häxprocess 100 år efter den i Lillhärdal. Självklart har barnen fått höra historien där vi gått fram genom Viras bygata.
Vårt egentliga ärende var räkmackan på caféet.
Jag frågade stolligt nog om det var samma kallskänka i köket i år liksom tidigare och visst, hon hade jobbat där i fyra, så det var det.
En räksmörgås på en tukluven rågsiktskaka, roslagsröra och burkade lyxräkor (bättre finns inte att få på östkusten). Kanske det är miljön, cafeet ligger i byns gamla tvättstuga, men huset är säkert från stormaktstiden. Hursom, fyra stora räkmackor på mig själv och en åttaåring, en sexåring och en ettåring - vi blev mätta och tänker inte på räkmacka på ett tag.

Bakelseångest och tårtkalas i Taxinge

Tårtberget är inbjudande och härligt, klassiskt och inte ett dugg nyskapande. Till Taxinge åker vi inte för att bli överraskade utan för att ina en klassisk tårtlunch!

Lååång kö och massor med turister, men tårtorna och bakelserna är ganska fantastiska och värda att vänta på. Taxinge slotts läge är också värt en omväg.
Det är ungefär vartannat år vi åker dit. Deras julmarknad är enorm och trädgårdsmarknaden nu i början av september är kul.
Men det är för de hembakta tårtorna och bakelserna, småbröden och kakorna man åker dit och så lite för miljön också. När vi satt där med utsikt över mälarstranden kom ångfartyget Mariefred och lade till vid bryggan. Ångvisslan väckte oss ur bakelseångest. Och bakelseångest är när allt är så gott och man har mycket kvar och vill ha ner varenda smul.
Tårtmätta barn framför Taxinge slott.

Det var bara jag och ungarna som åke dit i år. Rodjana är låst vid sin matlagning hela helgen efter en beställning.
Hemvägen tog vi över Ekerö med färga från Botkyrka.
Ida gör vi en annan utflykt - det finns fantastiska räksmörgåsar i kaféet vid Vira bruk, ett bruk som en av landets "häxmästare" ägde på 1700 talet.