måndag 30 augusti 2010

Resans minnen och spår 3

Ingemar Lager på Laxön i Dalälvens Älvkarleby.

Mitt i dagsturen i farsans och familjens gamla fotspår norr om Dalälven lunchades det på gamla Laxön - tidigare ett läger för ingenjörstrupperna som hade som uppgift att i akt och mening att bygga broar över forsande Dalälven. Meningslösa övningar skulle man kunna förmoda - först bygga och sedan riva, bygga och riva, bygga och riva i årtionden och i väntan på den eländige Fi.

Mitt på Laxön som nu varligt restaurerats och där utflyttade bassar nu ersatts av kulturditon har en restaurang inhysts i gamla markan. Riktigt bra lunch hade de, Restaurang Kungsådran. Kungsådran är självfallet den åder av älven där kungslaxen står lockande för sportfiskare.

Lite fint att sitta där och titta ut över virvlarna i strömmande vatten och samtidigt äta halstrad gravad lax i bitar och med stuvad potatis till. (Förvisso norsk odlad)

Det är mycket snack om lunchpriser nu - här betingade lunchen 85 kronor, men då var det vita dukar, trevlig personal och ingick supplemang i stort sett utan övre gräns. Farsan var i alla fall mätt när vi åkte vidare, bland annat till Harnesbadet där farsan spelade vattenpolo i någon serie (hört om den fruktansvärda matchen ute i Furuviks havsbad i 13 gradigt havsvatten. Nu piper man om det är under 27) och här lärde sig både Tabberaset och hans yngre broder att simma (simlärarinnan hette Ulla och hade blommig baddräkt och rynkig badmössa).

Grindarna till badet såg lite anfrätta ut - kulturhistoria med emblemet HSS, Harnäs Simsällskap. Och tröskelns vatten var alldeles klart och alldeles brunt.

Hos Nordins liksom i hela Bönan, röker man böckling med granris.

Gamla Harnäs blev det också, en biltur genom Harnäsgatan och en kort stund utanför huset där farsan föddes - det är någon slags socialförläggning där nu.

Vi slog fast innan vi åkte till Bönan och fiskaren Nordin för att handla böckling med oss hem - att turen ska göras om någon dag och då med flera utflyktsmål från det förflutna; Furuvik, Gårdsskär, Bomhus.