torsdag 29 november 2007

Äntligen thai igen

Det har varit så vansinnigt stressigt och mycket resande så vi har inte haft tid att ens sitta ner tillsammans kring en riktig thaimåltid - men idag kändes doften ända ner i trappen när jag kom hem. Riset, "nam prig kapi", syrad kål, färska små auberginer, skuren färsk lite bittrare gurka, "pad toua ngag", "kaitôd". För den oinvigde tarvar den thailändska "poesin" en förklaring och översättning. Se bildtexterna och känn smak, doft, motstånd, kärlek.

Grönsakerna att dippa ner i den goda såsen, små auberginer närmast, gurka och syrad vitkäl.
Nam prig kapi är en fermenterad räkpasta, het som synden, salt som havet och djup som en ocean...med andra ord själva livet.
Pad toua ngag är stekt tofu med salta bönor och shitaake, krispiga böngroddar och ostronsås. Serveras med en kaitôd som är en thailändsk omelett saltad med fisksås och med gröna streck av vårlök, snarare friterad än stekt, uppblåst och stold gul som solen och med leendets bredd i smaken.