lördag 18 augusti 2007

Nudelknyten som var perfekta

Folkfest

Jag vet att jag kan låta grinig om smaker och mat, men inte utan rätt. Slarvig mat som bara är till att ge klirr i kassan är slöseri, överdyrt och gör mig på dåligt humör.
Det vi blev glada över på Hemmesta och sommarfesten var några kvinnor som ställde sig med en kokgryta och bommulsväv för att göra Kao Kieb Pak Mah, ett centralthailändskt nudeltilltugg eller dessert. Den tunna risnudelsmeten slevas över kokande vatten på ett spänt tygstycke och ångas så att det blir hanterbart styvt.

Så lägger man på fyllningen av torkad rättika, nötter, vitpeppar och korianderrötter som kokats i brunsocker. Nudeln viks över som en liten lös "pirog" och så föredrar jag att äta den med lite kinesisk mörk soja eller plommonsås.


De här var så bra att vi köpte med oss hem och har ätit tillsammans med Sago Sai Moo som var i det närmaste perfekta. Små bollar av sagogryn med samma fyllning som till Kao Kieb, men med marinerat fläsk också.
Vem minns inte sagogrynssoppan från det man var barn? Små gryn som var alldeles geléiga och påminde inte alls så lite om grodrom.


Sagogryn har använts i Sverige sedan ostindiska kompaniets dagar opch togs in i Sverige antingen i tunnor eller som förpackningsmaterial åt det vackra porslinet. Grynen framställs ur sagpalmen och i min förstaupplaga av Cajsa Varg (jag har den inlåst på säkert ställe!) nämns sagogryn.
Nu gick jag att kolla om det jag säger är rätt, och det är det - märkligt nog uttrycker hon sig då om soppan på samma sätt som jag själv 252 år senare:


Sago soppa
Till ett bord om tio personer tages et godt halft qwarter sago som tvättas mycket väl att han ingen osmak har och lägges sedan i kokande vatten med ett stycke kanel och citronskal, men när grynen lägges uti så vispas det något, så det skiljer sig och när sagon ser klar ut - som grodrom - är han kokad:
Då gifwes soppan smak med franskt win, citronsaft och socker, men vill man hava henne röd så slås pontac deruti: eller utan win med bara citron, eller bärsaft: om bruneller behagas, då skäras de sönder och läggas något förr uti än grynen bliva kokade, äfven ock russin: när hon anrättas, lägges stekta brödskivor uti och strös stött kanel och socker öfver. Sago kan ock brukas på köttsoppor, men då skal soppan vara mustik och hafva god smak förut.


Pontac = En druva som används till portviner bl.a
Bruneller = Små plommon från Provence



Nu möter oss sagogrynen igen på en thaifest på Värmdölandet och alla som smakar tror att det är en ny smak för svenska gommar vilket alltså är nys.
Ett annat sådant exempel är galangal som svenskar nu applåderar att det går att få tag i. Förr, på Linnés tid, överöstes vi av galangal i maten eftersopm det var en storimport från Kina, i mängd efter te, porslin, lackarbeten, sedan galangal. Roten användes i puder för att pudra perukerna och naturligtvis också till att smaksätta maten med.
Så möter Thailand - Sverige i historien!

Utflykt till Hemmesta

Som tam po kem, mortlad papaya (här utdrygad med morötter) smaksatt med saltsyrad risfältskrabba, socker, glutamat, chili, lime och vitlök

Det är sju år sedan sist. Nu var vi tillbaka, lördagsutflykten med familjen. Sommarfesten på Hemmesta arrangerad av Thailändska buddhistiska föreningen vid Buddharam Tempel i Tyresö nästgårds till hembygdsgården. Därför var också fem munkar på plats inklusive Pramaha Boonthin chaoawat, ung nestor och chefsmunk på Buddharam Tempel som jag lärde känna när han som ännu yngre var elev med sin företrädare, den godmodige och kloke Luang Taa Phra Rajaratanarangsi var hemma hos oss när jag hade en av mina jämnaste bemärkelsedagar.
Grytparad

Sedan den gamle munkens bortgång för fyra år sedan har det varit så mycket tramsigt kommersiellt och snack om pengar på templet och det har skrämt bort inte bara mig utan många fler. Hursomhelst var det ändå trevligt att återse Pramaha igen och hela familjen fick lyckoband knutna runt handleden och en önskan om att vi skulle komma tillbaka till templet.
Som på en gammeldags svensk dansbana

Gröngräset var upptaget nästan överallt - det är fantastiskt att se hur stor kolonin av thailändare blivit och hur den växer - massor av små hasip/hasip - barn (50/50) som jagar varandra och småttingar i barnvagnar. Hela området var kantat av små matställen och man hade tyvärr inte vare sig råd eller ork att smaka av allt. Och nu är det ju så här att man blir väldigt bortskämd med den mat vi serverar hemma (vilket flera av mina bloggläsare konstaterat).
Thailändska fiskkakor och thailändska korvar. Prefixet "thai" borgar inte för kvalitet, kan vi konstatera!!!

Saken är den att bara för att det är mat lagat i thaitradition och av thailändare, med thailändska råvaror så behöver det inte vara gott. Det vi köpte och smakade på var inte gott med några få undantag. Vi köpte somtam po kem som vare sig var kem eller pet eller preow (salt, stark eller syrlig) och vi köpte somtam thai som var smäckfylld av pongchulod (ajenomoto) dvs glutamat och därför om inte livsfarlig så oätbar. Och vi köpte tod man pla, fiskkakor som ska vara späckade med strimlade limeblad, stringbeans och röd curry. (vårt eget recept här) De vi handlade var genvägade genom färdigsmet från Thailand och kärlekslöst utplattade och friterade utan extraarbete eller smak.
Så försökte vi med vår älsklingskorv sai grog som här var ganska hyfsat syrad men som var alldeles för grov för att vara riktigt god, texturen upptogs av hårda bitar grissvål och grovmalet fett och det är inte kul.
Då var det roligare att titta på alla människor och träffa folk man inte sett på länge.
Vad säger man?
Jo, en alldeles väldigt väl utnyttjad slödag med thaidans, sång, underhållning och en del mat som vi också gillade, men den återkommer jag till.

Ordningen återställd


Snart slut på det som vanligt folk kallar semester.
Nu börjar skolorna på måndag och dagis, Så börjar vi också en mer normal matordning, igår en fredagsmiddag tillsammans, kladdris kaoniew, marinerat hårt stekt syrligt fkläskkött och så laab på fläsk med mynta och dill från trädgården. Läs om laab på fläsk här och här där det ocklså står en del om kaoniew.
Nyvaknad smak väckt av surströmmingen häromdagen serverade vi "pla ra" till, alltså det slags fermenterade salta fisksåsalternativ som bjuds i nordöstra Thailand, det som heter Isaan och som syras som surströmming och får en liknande karaktäristisk doft.
Idag blir det sommarfestbesök på Hemmesta bygdegård.