måndag 26 april 2010

Odlingsdags - jorden är klar!

Ramslöken breder ut sig och blir så vacker - underbar i sås och sallad.

Det var i lördags - jag gick upp till trädgården. Vintern har varit den djävligaste - tänkte att i år blir det nog sent. Optimistiske grannen har redan sått allt utom bönor. En annan granne satte palsternackor i täckta sängar redan i mars - han måtte ha skottat först.

Sen vet jag att framemot i juli är jag i kapp - så pass att den svarta jorden idag blivit till en snart sagt ogenomtränglig djungel av allehanda växter.

Tittar i gamla bloginlägg när jag satte potatis tidigare år och det var faktiskt vid den här tiden - så det är dags.
Grävde upp ett land som fått ligga kvar med kålrötter över vintern och har pelletkalkat hela trädgården. Hoppas jordlopporna hålls stången och grobladen lyser med frånvaro.

Mitt uppe i allt återkommer ett erbjudande jag inte trott på - jag har blivit med jordfärs, en stor, pondusfrustande gammal STIGA, knappt använd - djuproterande. Kvällarna den här veckan är vikta för jordfräsakrobatik. Det första jag ska göra är att fräsa upp MIN stig i MIN trädgård som grannkärringen med hundarna och hushållsavfallskomposten (råttkomposten) använder till sig av för att gena. (trädgårdar tätt är som torktumlarludd i tvättstugor).

Den har blommat flera veckor nu. Krafsade fram den ur snön, julrosen.

Får jag ner potatisen nu och det är tidig sort så hoppas jag kanske i den varmaste av jordar ha småpotatis till midsommar, men det vete fan förresten och spelar roll.
Istället har jag fokus på att få mina kronärtskocksbäbisar att slå pålrot i större krukor. Hämta färsk hästskit till mullbänken där först majsen ska sås och därifrån utplanteras och senare pumpor och gurkor framodlas före utplantering på list för att sedan hysa vattenmeloner.

Nygrävd odlingssäng, upphöjd för värme och dränering, välgödslad och klar för sådd.

I veckan sår jag svartrot, persiljerot, haverrot och palsternackor. Under glas sår jag annat. Visst ja gul lök också och potatislök. Peletterat hönsgödsel som tillägg över allt. Snart också bondbönor i dungar.
Rödbetorna får jag så på lite oländig lerjord där ärtorna misslyckades förra året.

Den c-vitaminspäckade, vackra och goda ängssyran kan plockas och njutas i såsen till stekta fisken.

Smörgåsbord - Äntligen i Sollentuna



Vi krönte helgen bland annat med ett samlat familjebesök på Edsbacka Wärdshus och för att äta smörgåsbord - detta har jag längtat efter länge, att det ska finnas ett smörgåsbord att inta på nära håll. Alternativet tidigare har varit Ulriksdals lååånga och berömda smörgåsbord. Så berömt och så långt blir aldrig det på Edsbacka - men naggande gott är det och värt en omväg/utflykt.

Det är ett bantat smörgåsbord på Edsbacka Wärdshus med allt det viktigaste och lite till. Champinjoner Nobis till exempel, hårdkokta ägg med gubbröra, en utmärkt lax och små råbiffar.

Nils Molinder md sitt smörgåsbord på nyinvigda Edsbacka Wärdshus

Det kanske mest rörande är hyllningen till Tore Wretman som tycks gå i arv på Edsbacka, här representerad av den slags inkokta lax som Tore ville ha serverad på sin födelsedag. Och ännu mer rörande är att den serveras med ett utmärkt skarpsåsalternativ - en majonäs med sanslöst härlig ättika som skjuter genom den i övrigt feta röran och spetsar laxen perfekt. Men det är klart att en äkta skarpsås hade gjort mig ännu lyckligare.

Så här har jag lagat den:

Inkokt lax Tore Wretman
1 kg lax av mittbiten skuren i 3x3 cm kuber med skinn

Till kokspadet:
2 1/2 liter vatten
1 gul lök
1 medelstor morot
½ dl rödvinsvinäger
3 tsk salt
5 vitpepparkorn
6 hela kryddnejlikor
1 lagerblad
8 dillstjälkar

1.Koka lagen med alla ingredienser i tio minuter.
2.Lägg i laxkuberna och sätt på locket på kastrullen
3.Ta bortkastrullen från plattan och låt svalna.
4.Garnera med en klick rom på varje laxbit
5.Servera med skarpsås.

Skarpsås
1 gula från ett hårdkokt ägg, passerad genom en fin sil
1 rå äggula
1 krm salt
1 krm strösocker
kajennpeppar
1 ½ msk osötad senap
1 msk vinäger
1 dl gräddfil
2/4 dl grädde

1.Se till att alla ingredienser håller samma temperatur, enklast är att lägga allt i kylen några timmar före anrättning.
2.Blanda den kokta och råa äggulan med salt, kajennpeppar, socker, senap, gräddfil och vinäger.
3.Vispa grädden till skum och vänd ner med en spatel.
4.Håll såsen kall.