måndag 26 april 2010

Odlingsdags - jorden är klar!

Ramslöken breder ut sig och blir så vacker - underbar i sås och sallad.

Det var i lördags - jag gick upp till trädgården. Vintern har varit den djävligaste - tänkte att i år blir det nog sent. Optimistiske grannen har redan sått allt utom bönor. En annan granne satte palsternackor i täckta sängar redan i mars - han måtte ha skottat först.

Sen vet jag att framemot i juli är jag i kapp - så pass att den svarta jorden idag blivit till en snart sagt ogenomtränglig djungel av allehanda växter.

Tittar i gamla bloginlägg när jag satte potatis tidigare år och det var faktiskt vid den här tiden - så det är dags.
Grävde upp ett land som fått ligga kvar med kålrötter över vintern och har pelletkalkat hela trädgården. Hoppas jordlopporna hålls stången och grobladen lyser med frånvaro.

Mitt uppe i allt återkommer ett erbjudande jag inte trott på - jag har blivit med jordfärs, en stor, pondusfrustande gammal STIGA, knappt använd - djuproterande. Kvällarna den här veckan är vikta för jordfräsakrobatik. Det första jag ska göra är att fräsa upp MIN stig i MIN trädgård som grannkärringen med hundarna och hushållsavfallskomposten (råttkomposten) använder till sig av för att gena. (trädgårdar tätt är som torktumlarludd i tvättstugor).

Den har blommat flera veckor nu. Krafsade fram den ur snön, julrosen.

Får jag ner potatisen nu och det är tidig sort så hoppas jag kanske i den varmaste av jordar ha småpotatis till midsommar, men det vete fan förresten och spelar roll.
Istället har jag fokus på att få mina kronärtskocksbäbisar att slå pålrot i större krukor. Hämta färsk hästskit till mullbänken där först majsen ska sås och därifrån utplanteras och senare pumpor och gurkor framodlas före utplantering på list för att sedan hysa vattenmeloner.

Nygrävd odlingssäng, upphöjd för värme och dränering, välgödslad och klar för sådd.

I veckan sår jag svartrot, persiljerot, haverrot och palsternackor. Under glas sår jag annat. Visst ja gul lök också och potatislök. Peletterat hönsgödsel som tillägg över allt. Snart också bondbönor i dungar.
Rödbetorna får jag så på lite oländig lerjord där ärtorna misslyckades förra året.

Den c-vitaminspäckade, vackra och goda ängssyran kan plockas och njutas i såsen till stekta fisken.

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Redan ramslök! Helt underbart.
Kanske får jag ner några frön i helgen.
Hoppas fröken Dill

Space babe sa...

Lager! Jag vill börja odla bondbönor. Har för mig att du höll på med det också. Nåt särskilt jag bör tänka på? Ska jag köpa från Runåbergs eller Impecta fröhandel? Nån särskilt sort? Har alltså bara en smal rabatt längs ett plank. Inte så jättesoligt.

Var på Edsbacka förra året när maken och jag firade 10 år. Det var toppen! Måste dit igen nu när det öppnat.

Lagers tabberas sa...

Ramslöken är mig kär frk Dill - till helgen gör jag ramslökssmör!

Bondbönor - försök få tag i så gamla sorter som möjligt - har mer smak och reder bättre i soppor. Impectas är bra, kulturarvsstammning på art, nr 9013! - beställ och så NU!. Spelar ingen roll i vilken jord. Tryck ner bönan 4 cm, täck över med jord och vattna.

Och åker ni till Wärdshuset - där jag för övrigt åt en alldeles urdjävligt bra uer idag till lunch så ring i förväg så¨tar ni kaffet hos oss.

Anonym sa...

Bondbönor! Jag älskar bondbönor ! Och ja..jag skriver fortfarande :)

// Tatiana ( Irinas dotter )