tisdag 20 november 2007

Äppelkaka


Det är så enkelt på hösten och vintern - dessa svenska desserter, äpplena som går att variera i oändlighet.
Tyvärr så tycks en del svenska vinterfavoriter som gravensteiner inte ha tagit sig så bra i år - slut redan. Ingrid Marie finns, aroma ytterligare och cox orange som gärna får ha det där lite rynkiga skinnet då det uppnått exklusiv sötma och fräschör.
Jag skar åtta äpplen i skinn och kärnfria klyftor och kokade i sockerlag 50/50 tills genomskinligt (har en äppelsockerlag gående i kylen.) Smörj en form och fordra med färdigköpt filodeg. Pensla med smält smör och lä'gg på ett par lager. Skeda upp äpplena och fördela jämt i botten av formen. Lägg på filodegsark och tryck till lite lätt. Pensla med smör mellan varje varv (en fem, sex) pensla med smör på toppen och kör i ugnen 200 grader tills fins färg och frasigt. Skär upp i bakelser och servera. Vill man kan man väl ringla honung över och villa man kan man ströä över olika slags nötter - det ville inte jag - äpplena har en så vansinnigt god smak...sa jag förresten att sockerlagen ska kryddas med en stång kanel, nä det gjorde jag inte visst.