söndag 15 maj 2011

Ruladerna från igår lämnade utan reflektion

Oxruladerna från i fredags på Edsbacka Wärdshus

Jag tänkte att jag inte bara kan lämna en bild som den från i fredags utan att gå vidare lite i ämnet rulader. Fläskrulader, kalvrulader, oxrulader. Alla är favoriter (sicket dumt begrepp förresten "favoriter") Fördelen med det här att banka ut och rulla är att man kan fylla ruladerna med en massa jox. Malda moröter och morotsstavar är en idé, plommon och äpplen till fläsket, ansjovis till kalvruladerna. Fantasin är vid sidan av klassikerna den enda begränsningen.

Det här med fläskrulader är en av klassikerna. Jag bläddrade i min egen bok "Järnspisar Hackekorv och Tabberas" och botaniserade en del bland recepten - fan den är bra den boken! (kul att skiva sådär om sina egna alster)

Fläskrulader med katrinplommon och äpplen

Det här behöver Du:
1 kg benfri grisbog utan svål
salt
peppar
mald ingefära
Till fyllningen:
2 gröna syrliga äpplen
8 katrinplommon
Till stekningen:
2 msk smör
5 dl buljong (tärning i nödfall)
Till såsen:
skyn och buljongen från stekningen
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
salt, peppar, socker'

Så här gör Du:
Torka av köttet väl och skär det i 10 jämna skivor med en vass kniv. Bulta köttskivorna tunna så att de går lätt att
rulla. Lägg gärna köttet mellan plastfolie och bulta med en brödkavel eller en liten kastrull.

Strö över salt, vitpeppar och ingefära, och gnid in blandningen i köttet.
Skala äpplena och kärna ur. Skär i 10 klyftor. Kärna ur katrinplommonen och skölj i ljummet vatten.
Lägg en äppelklyfta och ett katrinplommon på varje köttskiva och rulla ihop till en rulad. Se till att skivan ligger
ordentligt omlott så att fyllningen inte trillar ur vid stekningen. Fäst en tandpetare som »lås«.

Hetta upp en stekgryta eller en djup stekpanna. Lägg i 1 msk smör och låt det fräsa färdigt innan ruladerna läggs
i för att brynas väl runt om. Bryn ruladerna i omgångar om inte alla får plats samtidigt.
Koka upp buljongen med resten av smöret. Lägg de brynta ruladerna i en stekgryta eller i en ugnsfast form. Häll
över den kokande buljongen. Ställ i ugn i 200 grader eller låt småkoka på spisen i 45 minuter eller tills ruladerna
är genomstekta och möra.

Plocka upp köttet, ta bort tandpetaren och lägg i ett djupt serveringsfat. Sila stekskyn och häll i en kastrull. Låt
koka upp. Vispa samman mjölet med litet vatten och vispa ner redningen i såsen. Låt koka försiktigt och under
vispning i 7 minuter. Späd med grädden och låt såsen få ytterligare ett uppkok.
Häll såsen över fläskruladerna. Servera med potatis, kokta grönsaker och pressgurka.