fredag 30 mars 2007

Aom moo - en riktig soppa


Överallt serveras soppa till maten, en middag känns liksom inte riktig utan att den kompletteras med en soppa och jag pratar alltså Thailand. Det är många som frågar oss om vi äter thai eller svenskt och vi brukar säga att det är fifty-fifty eller hasip-hasip som det heter på thai, men det är det inte. Med lite eftertanke förstår vi att det thailändska överväger. Och idag gjorde det rejält för vi åt väldigt traditionellt Isaan - dvs mat från den nordöstra platån i Thailand, den som vätter ner mot Mekong och Laos, den trakt som många väljer att kalla Real Thai.
Real Thai är långt ifrån wokar, här är det grillat kött som gäller fläsk och kyckling och kaoniew, kladdris, nam prig bun och soppa med syra och sötma och dill(!!!) för just dill är en av de stora örterna i Isaanköket.
Rodjana snittade kycklingklubbor och gned dem med soja och fisksås och stekte dem hårt i rejält med olja i restaurangpannan. Samtidigt ångade kladdriset i riskokaren. Vi har en speciell insats som vi klär med en linneservett för det blötlagda riset som sedan vältes över i en bambukorg av rökt bambu.
Soppan idag, en Aom moo, är enkel, stark, syrlig, het och söt, en riktig energibomb, skulle kunna tänka mig att byta ut kålen i den mot fina nyplockade nässlor...men, då bryter jag konvenansen för ögonblicket.
Gör så här. Ta en halvliter vatten och koka upp. Hetsa ett citrongräs i morteln tillsammans med fyra fem små thaichilli och en grachai (släktingen till galangal. Kör hårt med stöten och skrapa ner i det kokande vattnet. Häll i en skvätt koncentrerad hönsbuljong eller en halv tärning (ja jo, men thailändare fuskar med det också om de inte haft ett riktigt hönskok på g!). Låt koka upp för at ge smak och repa ner malt fläsk, det behöver inte vara som, men kan likna bitar som frikadeller.
Låt koka upp - nu simmar lite fläskfett på soppytan, det är så trevligt med den smaken som bryter mot sitrongräset och mildrar hettan i chillin.

Skär kinakålen i lagom stora bitar och purjo i lövtunna slantar (purjo ger bättre och mer smak än de taniga sättlökarna.) Lägg det gröna i koket och rör runt. Ta ett rejält stånd dill, med stjälkar och allt, dela med kniv i två tre delar. Vänd ner i soppan och servera en skål till var och en vid bordet, bjud riset ur korgen och de hårdgrillade kycklinglåren till. Ta rostad mortlad chilli och rör ut i fisksås och lite limejuice till en trögflytande smet, en nam prig bun att doppa risbollarna i.
Servera också med ett stort fat med kinakål, gurkstavar och rejält med färsk dill. Prova att göra en risboll, snurra på en dillkvist och doppa i nam prig bun och ät. Ta en sked soppa i direkt anslutning till tuggan. Wow!
(Vad gäller dillstjälkarna i soppan så ger de extra smak och ska bara tuggas på och sedan läggas åt sidan vilket också gäller för bitarna av citrongräs och grachai)

Slow food


Inger Grimlund skriver om ett möte i Falköping. Läs det!