onsdag 23 februari 2022

Pla Kapong - fisk i burk - en bomb alltid i kylen!


Mannerström ska ha sagt att "man alltid ska ha en gubbröra i kylen"

Hemma hos oss har vi så gott som alltid en Pla Kapong. En thailändsk "nödröra", skulle jag villa kalla det. Den är het, saltig, syrlig,  umamig, "fiskig" och har massor av konsistenser. 

Vi äter den inte sällan bara på en svensk rågmacka, en rejäl hög - eller som middag med kaoniew.

Det här behöver du:

3 platta burkar makrill i tomatsås (pla kapong betyder översatt "Fisk i burk")

1 medelstor gul lök

2 vårlökar hackade (eller fyra centimeter purjo)

4 stora vitlöksklyftor som är finhackade

saften från en halv lime

3 torkade och hårt rostade thaichili

1 dryg msk fisksås (nam pla)

1/2 msk Healthy boy soja

Gör så här:

Lägg markillen i en bunke tillsammans med alla ingredienser, mosa och rör, smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås eller lime. Låt mogna någon timme eller två före servering.

En genväg till kaoniew finns här.

Glöm inte bort att söka andra thairätter genom att söka i sökrutan längst upp till vänster. Exemepl på sökord: Thai, Thailand, hetta, ris, soja, fisksås, phuket, eller specifika råvaror, ananas, kokosmjölk, chili, bläckfisk etc

Flyende lingon och uppblåst ugnspannkaka

Flyende lingon från Hälsingland

Alltid lingon i frysen, bara att ta fram och råröra att ackompanjera en rejäl ugnspannkaka till exempel.

Varje kväll tar jag råa frysta lingon i en skål med gräddig yoghurt och Ks hemlagade müsli istället för kvällsmacka - helt jävla underbart att sova på!

Nåväl, en rejäl ugnspannkaka en vanlig tisdag är väl inte helt fel? Igår skippade vi fläsket.

Smaken är helt annorlunda, texturen likaså - mer matig och djupare vilket skylls på lokalt odlat vete utan en massa tillväxtskit och konstigt gödsel, sedan stenmalt hos Tevekvarn i Järvsö

Här är ett recept för en större långpanna

Och här är allt jag skrivit om fläsk.

Använd annars sökmotorn längst upp till höger i bloggen