fredag 21 september 2012

Självsagande, rårörda krösor - lingonsylt när den är som bäst


Det är en ganska märgtyngd skogsdoft, rå i överbyggnaden och egentligen ganska bittert skarp - den framkallar alla minnen från alla gånger från förr när jag gjort rårört.

"Krösa-Majas mos skulle vem som helst kunna tycka om. Hon började
göra mos när man hade förstått att lingon ska sötas med sirap eller socker.
Men det var först när man blandade i grädde i de rårörda sockerlingonen
som det kallades krösamos. Så visst var det gott och alldeles utmärkt till
både pannkakor och småländsk ostkaka."

Texten är från min bok "järnspisar..." där ett lååångt kapitel tillägnas dessa rika smaker som olika slags lingonmos framkallar.

Just i ögonblicket får lingon nu ligga och mogna med socker. I morgon bittida är det klart att läggas på lördagsgröten!

En av favoriterna, marinerade apelsiner


Ibland kommer den över mig, den oemotståndliga smaken av apelsiner marinerade med vanilj.

Sex präktiga apelsiner skinnas och skäres. (helst ska de naturligtvis filéas)

Två apelsiner saftas ur efter samma princip som den här.

En halv stång god vaniljstång skrapas ur och allt, inklusive läggs i en kastrull med "saften från ovan" och någon matsked eller två med socker.

Lägg två gelatinblad att vattna kallt i fem minuter, värm apelsin och vanilj och smält ner gelatinet. Häll över apelsinerna och ställ att svalna. Gelatinet gör desserten simmigt skön.


Nedsläpad till mässan mötte jag föreningens kärntrupp - entusiasterna

Fr.v Hanna Ström Eva Bysing, Göran Lager, Kerstin Johansson och Martin Ström
"En an gör så gott en kan"

Ville visa mig på föreningsmässan förra helgen och trillade ner till Stinsen. På rad stod min egen Hembygdsförening jämte systerorganisationerna i Sollentuna; Folkdansgillet och Slöjdgillet.

Pockades på gruppbild för de historiska rullorna och det går väl an nu när kavajen är alldeles ledig, men man kan fråga varför han, den där förskräcklige Lager (citat skulptören Thomas Nordberg), inte kan kosta på sig ett leende?