söndag 26 september 2010

Beppino Occelli - Gudarnas ost inlindad i tobaksblad



Jag bokstavligt talat snubblade över den i veckan som var - visst hade jag hört om osten, bara hört och läst om den långlagrade Beppino Occellis tvåårslagrade tobaksbladsinlindade gudomligt smakande ost.

Hade jag bara känt doften av den och kanske fått ägna en titt åt denna ostbit som ger "or" ett ansikte hade jag förmodligen bara tänkt att den hade fått gå för länge och nu kunde säljas för 14 kronor biten som "fågelost". Så smakade jag den och den lyfte i munnen, den var mild, aromatisk och fyllde hela munhålan med smak och i varje andetag växte smaken för att bli fullständigt intagande för alla sinnen, texturen, doften, smaken - en gudarnas ost som jag bara var tvungen att köpa.

Den låg oansenligt i fiskaffärens ostdisk, Br. Axelssons fisk, i Sollentuna Centrum - aldrig hade jag väntat mig att hitta en sådan fullkomligt magisk smak i denna förort - men där låg den och jag frågade om den, men fick komma tillbaka idag på morgonen och prata med en nyvaknad butikschef i telefon.

Valcasotto är hembyn och fabriken, som ägs av ostmästaren Beppino, heter Borgo dei Formaggi. denna fullständiga smakbom tillverkas av get, ko och fårmjölk.

Priset då - jo tack, jag betalade 850 kronor kilot - värd vartenda öre. En billig ost om man ser till smaken. Jag tror jag tar mig en bit nu där jag sitter bara för jag vill ha njutningen, upplevelsen i det ögonblick jag laddar upp detta skrivna...så ja, nu är det gjort - mästerlig smak.

Höstmarknad - ta med äpplen - Hersby Hembygdsgård

(Klicka på affischen för att öppna den i större format)


Det känns lite definitivt. Hösten är över oss och just den här morgonen känns det i luften att den stora omvälvningen är över oss: kallt, hög luft, kristallklart. Det är dags att börja tänka på den övervintrande trädgården. Jag har massor kvar att gräva och riva och kompostera och hämta fröer från till nästa år och potatis att vittja och julbordspotatis att täcka, kanske ett växthus att bygga.

Idag inleder vi också hösten på allvar inom Sollentuna Hembygdsförening och med en Höstmarknad på Hersby Hembygdsgård. Som vanligt i samarbete med Sollentuna Trädgårdsgille som kommer dit med en äppelutställning och sina kunskaper i pomologi varför den som känner sig hågad kan ta med sig egna okända äpplen för bedömning och artbestämning.

Hembygdsföreningen arrangerar också höstmarknaden i sällskap av Sollentuna Slöjdgille som är våra hyresgäster i Västra Hersby. Varje höstmarknad, sedan lång tid tillbaka ser jag till att förse familjen med vintersockor just från slöjdföreningen - handstickade ullsockor av högsta kvalitet - passa på - till julmarknaden är det ofta för sent. Slöjdgillet serverar också kaffet under dagen.

Öppet mellan 12 och 15 - jag kommer själv att vara på plats under dagen och bland annat lyssna på Magnus Sjöholm som kommer för att berätta om byggnadsvård. Han är "arkeologisk timmerman" vilket inte betyder att han är urgammal utan att han med härledning av märken i en ursprunglig bräda kan ta fram verktyg som densamma är tillverkad av och på så sätt hitta tillbaka till arbetsmetoder och i förlängningen till människan som hållit i verktyget en gång och därmed nå kontakt med hela samhället som verkade på plats, hushåll, ekonomi, social status, hälsa och så vidare. Han har tidigare jobbat med bland annat Birka och Eketorps fornborg.