söndag 26 september 2010

Höstmarknad - ta med äpplen - Hersby Hembygdsgård

(Klicka på affischen för att öppna den i större format)


Det känns lite definitivt. Hösten är över oss och just den här morgonen känns det i luften att den stora omvälvningen är över oss: kallt, hög luft, kristallklart. Det är dags att börja tänka på den övervintrande trädgården. Jag har massor kvar att gräva och riva och kompostera och hämta fröer från till nästa år och potatis att vittja och julbordspotatis att täcka, kanske ett växthus att bygga.

Idag inleder vi också hösten på allvar inom Sollentuna Hembygdsförening och med en Höstmarknad på Hersby Hembygdsgård. Som vanligt i samarbete med Sollentuna Trädgårdsgille som kommer dit med en äppelutställning och sina kunskaper i pomologi varför den som känner sig hågad kan ta med sig egna okända äpplen för bedömning och artbestämning.

Hembygdsföreningen arrangerar också höstmarknaden i sällskap av Sollentuna Slöjdgille som är våra hyresgäster i Västra Hersby. Varje höstmarknad, sedan lång tid tillbaka ser jag till att förse familjen med vintersockor just från slöjdföreningen - handstickade ullsockor av högsta kvalitet - passa på - till julmarknaden är det ofta för sent. Slöjdgillet serverar också kaffet under dagen.

Öppet mellan 12 och 15 - jag kommer själv att vara på plats under dagen och bland annat lyssna på Magnus Sjöholm som kommer för att berätta om byggnadsvård. Han är "arkeologisk timmerman" vilket inte betyder att han är urgammal utan att han med härledning av märken i en ursprunglig bräda kan ta fram verktyg som densamma är tillverkad av och på så sätt hitta tillbaka till arbetsmetoder och i förlängningen till människan som hållit i verktyget en gång och därmed nå kontakt med hela samhället som verkade på plats, hushåll, ekonomi, social status, hälsa och så vidare. Han har tidigare jobbat med bland annat Birka och Eketorps fornborg.

1 kommentar:

magnus sa...

Trivsam höstmarknad med en hel del hemstickade fynd! Förr serverades även grillade äpplen med vaniljsås, det vore något att ta upp igen!