söndag 26 september 2010

Beppino Occelli - Gudarnas ost inlindad i tobaksbladJag bokstavligt talat snubblade över den i veckan som var - visst hade jag hört om osten, bara hört och läst om den långlagrade Beppino Occellis tvåårslagrade tobaksbladsinlindade gudomligt smakande ost.

Hade jag bara känt doften av den och kanske fått ägna en titt åt denna ostbit som ger "or" ett ansikte hade jag förmodligen bara tänkt att den hade fått gå för länge och nu kunde säljas för 14 kronor biten som "fågelost". Så smakade jag den och den lyfte i munnen, den var mild, aromatisk och fyllde hela munhålan med smak och i varje andetag växte smaken för att bli fullständigt intagande för alla sinnen, texturen, doften, smaken - en gudarnas ost som jag bara var tvungen att köpa.

Den låg oansenligt i fiskaffärens ostdisk, Br. Axelssons fisk, i Sollentuna Centrum - aldrig hade jag väntat mig att hitta en sådan fullkomligt magisk smak i denna förort - men där låg den och jag frågade om den, men fick komma tillbaka idag på morgonen och prata med en nyvaknad butikschef i telefon.

Valcasotto är hembyn och fabriken, som ägs av ostmästaren Beppino, heter Borgo dei Formaggi. denna fullständiga smakbom tillverkas av get, ko och fårmjölk.

Priset då - jo tack, jag betalade 850 kronor kilot - värd vartenda öre. En billig ost om man ser till smaken. Jag tror jag tar mig en bit nu där jag sitter bara för jag vill ha njutningen, upplevelsen i det ögonblick jag laddar upp detta skrivna...så ja, nu är det gjort - mästerlig smak.

1 kommentar:

Space babe sa...

Själv har jag just upptäckt Brillat Savarin och är hänförd! Fast kanske är det ändå inte ost som är min grej, utan grädde...