fredag 27 augusti 2010

Resans minnen och spår 2

Dessertpudding efter faster Berit (mamma till Stig Svensson i Marma) lagad på squash och med "Gullans" vinbärssylt hemma hos faster Karin.

Mitt i ett av spåren vi reste i en dag, en stund, förra veckan hamnade vi på barndomens sommargård, alla somrar, en gård mitt i skogen. Där bor en av mina fastrar, farsans halvsyster.

När vi kom dit via Upplandsbodarna var det uppdukat med salig farmors ljumma vinbärssylt och en annan salig fasters squashkaka med vispad grädde.

Receptet får Ni nedan vare sig Ni vill eller inte (förmodligen "vill" för vad i helsike ska man annars göra med all squash?)

Det här behöver Du
1 stor eller två mindre squash
(Äsch – hur långt är ett snöre? Prova Er fram vettja, eller som en lärare jag hade i dekorativt måleri sa en gång när jag ville blanda till jakarandafärg: ”Ta mer än du tror!”)
4 ägg
1 dl socker
5 msk vetemjöl
5 dl mjöl
5-6 skållade hackade mandlar
3 droppar bittermandelolja eller två bittermandlar…kanske tre.

Gör så här:
Dela skala och ta bort kärnhuset på squashen. Skär köttet i bitar koka dem i fem minuter, pressa ur vattnet.

Vispa ägg och socker pösigt tillsätt alla andra ingredienser, Häll i form och grädda 200 grader tills puddingen stelnat, kanske 30-40 minuter. Är med svartvinbärssylt och vispad grädde.

I den här stugan tillbringade jag, med mina föräldrar och syskon, somrarna i barndomen.