måndag 12 november 2007

Annat slags naket kött med fett. Kalvstek som hos Astrid Lindgrens Madicken


Gjorde en kalvstek igår - värst är att butikerna inte skriver ut styckningsdetalj, som t.ex att nu kan en hel kyckling vara filé och vilken köttklump som helst kallas stek - å andra sidan kallades hel fågel förr för stek så det kanske jämnar ut sig?
Jag tolkade min kalvstek från Konsum som en fransyska som sitter på låret nedanför yterlåret och saltrullen. Den var urskuren, vad begriper jag inte, men innanför nätet låg den som ett hoprullat flak och senorna hade inte tagits bort. 75 gram puts blev det (vilket redovisas på bild nedan)

Så kryddade jag den och gned den med salt innan jag nätade, i brist på bindgarn, och brynte. Fick steka långsamt i ugn med stekgrad.
Samtidigt glaserade jag morötter och lök med lite socker och gjorde en sås med grädde. Gurkan för att pressas med salt och ättika och blandas med persilja hade jag glömt köpa. Mest lagade vi steken för att kunna ha tunna skivor kalvstek på smörgåsen till frukost á là Madicken hos Astrid Lindgren.
Vit i köttet, mör och mjäll i smaken var den i alla fall kalven från Konsum (när väl senpaketen avlägsnats.