lördag 27 oktober 2012

Ars Longa Vita Brevis




Prolog
Blod och lever med inlagda lingon och rödbeta
Speltmjölsbrioche med kycklingskinn och rostad vitlök
Grishuvud i blomkål med löjrom från Kalix
Biffen från ”Chubai” (46 månader gammal) på friterad vitmossa
”Vichyssoise” med tryffel och aska
Krispig morot fylld med fågellever och dragon.

Kapitel 1
Ostron ”62°C” med Yerseygrädde och torkat sjägräs och fryst havtorn.
Havskräfta (Ingemar J) och blekselleri samt essensen av grönt äpple
Gädda (Mälaren) serveras med kungskrabba kokt i öl och dill
Benmärg med rökt persilja och smetana sereras med oscietrakaviar

Kapitel 2
Eldat bröd med nykärnat smör
Satio tempestas (62 vegetabilier från egna landet, fjällen från brax)
Pilgrimsmussla (Hitra) med tryffel ”Dashi” samt de första äggen unghönorna värper

Kapitel 3
Grillad marulk med vispad getgrädde parfymerad med lakrits
Fryst morot och grapefrukt med rosépeppar och olivolja från I Gunther
Två serveringar av lamm från egen uppfödning  i Askersund

Kapitel 4 & Epilog
Frantzén/Lindeberg konditori




Sammanfattning och förstånd

Inte en enda svacka. Det märkliga är att förnyelsen tycks vara en ständigt pågående rörelse. Måltiden åts i onsdags.

Här får man tillåta sig att bli lite tjatig. För den som  missat
blev boken nominerad till utnämningen Sveriges bästa kokbok alla kategorier



Och så här såg det ut när vi skrev. Intensivt i ett år och vi satt i ett
litet 1800-talshus med kökssoffa och utsikt över en mild lantgård mitt i city.