söndag 17 december 2006

Det blev thai-thai


Men vi visste det, att vi skulle söka oss till det genuina. Så vi åkte upp till U-Bon Market uppe på Nanai Rd. Vi var där tidigare i veckan. Med tanke på vad jag skrivit om tappad charm så har det tyvärr också spritt sig ända upp hit. Inkastare även i marknadsstånden. Hej Hej, låter det, ”want teat, look fish, please sit down not expensiv”
Jag blir smått vansinnig på sånt. Men det är klart, det är en strid på kniven om kunderna, konkurrensen är stenhård.
Vi blev igenkända av en riktig babbelmoster till servitris. Och vi var chanslösa. platsade med utsikt över köken och TVn med engelsk fotboll (hur kul är det?).
Egentligen inte hungriga – bara småsugna.
Beställde vårrullar med räkor och en somtam (se tidigare från lite överallt). Den sistnämnda var för tam isf somtam, alltså som en lammunge och åkte ut i köket igen ”make thaistyle ped makl mak, we no farangmen”. (gör den thaistyle med riktigt stark chilli – vi är inga utlänningar!) Det är konstigt att de inte prövade oss efter det och gjorde papayasalladen som ett reaplan i munnen – nä fortfarande mild och lite tråkig.
Så vi tog in tod man pla och till alltihopa åt vi kladdris. Tod man ska göras på fiskfärs som binder väl. Har gjort den på gädda hemma och det är perfekt (receptet nedan), men originalfärs finns att köpa fryst i asienaffären.
Blomkål ”Du kallamm” i ostronsås fick komma in samtidigt med en grillad bläckfisk som väl var sådär idag.
Stället har jag rekommenderat förr och jag gör det igen trots att det kanske inte var tillräcklig fart i kryddningen idag, men en glad mammasan vid spisen och en pratglad dotter som babblade (jobbar egentligen på bank) så är Jamai Seafood No 14 på U-Bon Market Nanai Rd värt ett besök.


Tod man pla
Friterade fiskkakor
4 pers

400 g Gäddfilé
1st Äggula
2 Limeblad
1 msk Vatten
1 tsk Fisksås (Nam pla) eller 2 krm salt
1 tsk Röd currypasta
2 dl Plockade blad av holy basilika
Sweet Chilli sås från flaska
5 dl Majs eller rapsolja till fritering

Gäddfilén bör vara iskall gärna frostig. Bred ut filén på en skärbräda och "sickla" av köttet med en sked. Alla småben kommer att resa sig och bli synliga ur fiskköttet.
Lägg fiskköttet i en bunke och tillsätt vatten. Mal köttet ytterligare med en mixerstav eller i matberedare med kniven monterad.
Strimla limebladen fint med en vass kniv. Rör ned tillsammans med currypasta, äggula och fisksås. Blanda smeten väl och forma till platta 5 cm Ø, drygt 1 cm höga "biffar".
Hetta upp oljan i en wok. När det stiger en jämn ström av bubblor från en nedstucken ätpinne (chopstick) i oljan är värmen den rätta för fritering. Lägg försiktigt ner fiskbullarna i oljan och fritera tills gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Lägg ner basilikan och fritera knaprigt. Ta upp med hålslev och låt rinna av på papper.
Arrangera på serveringsfat med basilika i botten och fiskbullarna ovanpå. Servera chillisåsen för sig i en liten skål.

Inga kommentarer: