torsdag 16 augusti 2007

Surströmming


Men det är väl för glädjande att det är den tredje torsdagen i augusti - premiär för strömmingen som lades in för jäsning när den lekte före sommarvärmen.
Surströmming liksom lutfisk och saltsill var ju tidigare enda möjligheten för folk att få fisk även på vintern utöver det man fick upp vid isfiske.
Är det så svenskt som vi tror?
Nä, självklart inte - alla som nu, efter en liten turistress till Phuket blivit så förtjusta i "thaimat" och som nu så kokett beställer thaiwok här hemma har inte varit i närheten av thaimat på riktigt. Wok är kinamat inte thai, en thai wokar inte, han eller hon grillar, marinerar, steker och kokar och så kryddas riset med en blandning fisk som mest påminner om vår surströmming, "pla ra". Det är original thaimat. (står på menyn i morgon här hemma för kladdriset är blötlagt!)
I kväll till middag blev det surströmming, självklart. Faktiskt var det ungarna som påminde oss. "Snälla, kan vi inte äta surströmming ikväll". Sjuåringen ringde till kontoret och bad mig åka och köpa en burk Mannerström på vägen hem - den var slut så de blev en regular istället, en röda ulven.
Egen leverans av lök och potatis. Den sistnämda allmogepåotatis och några Sankta Thora och så röda T28s som binder sin egen vikt i smör.

Så åkte vi förbi trädgården och tog upp potatis, stor "allmoge" med säkert tio stora fina potatisar under varje stånd. Några söta lökar följde också med hem och några knallröda potatisar som vi ska koka till sillen i morgon lunch,
Surströmmingen då - vi har inte ätit sedan snön i vintras så det är klart att nyheten hade behag. Men inte tillräckligt salt, inte tillräckligt mjäll (lite för hård), mest hannar och så alldeles för små = mager = sämre smak.
Rodjanas vackra lökar Jag frågade om jag fick skriva så om jag inte kunde hålla mig och det fick jag!!!

Inte en sillarumpa finns kvar i burken och till och m ed lilltjejen som bara är fem stoppade i sig som om hon var född norr om Dalälven snarare än på Danderyd med solsken i generna.
Å andra sidan så äter de gärna ris med fisksås eller med "pla ra!" så fort de kommer åt.

Inga kommentarer: