torsdag 16 augusti 2007

Vikentomater


Raskt åke vi vidare och konstaterade, efter att ha rest Visby-Grankullavik, att Gotland har en helt annan intimitet, originalitet och en mycket starkare identitet än Öland.
Det är förvisso 39 år sedan jag var i Grankullavk senast och vårt besök på Öland den här gången var bara 25 mil långt, men det kändes tråkigt nog som att komma till ett Disneyland jämfört med Gotland - turistfällorna låg uppradade.
Nu hade vi ett helt annat mål: Viken Tomater norr om Helsingborg. Mats Olofsson regerar i växthuset och plötsligt från andra sidan plastskynket inne i växthuset hör vi pärlande skratt och glad thailändska. Det är klart vi svarar genom väggen och skrattar tillbaka. En hel koloni thailändska tjejer ger sig till känna och plockar tomater i Viken - vad de pratade om? Vem som plockar mest på kortaste tid och vem som gjort mest ditills.
Mina färäldrar bor nästan granne med Viken Tomater fast längre ner. Tidigare bodde de alldeles längst nere i byn och hade Svinbådans fyr rätt in i sovrummet. Skam till sägandes har jag under 20 års täta besök i Viken aldrig ens hört om tomatfabriken med det sanslösa sortimentet, inte förrän jag läste om dem i Gourmet.
Nu gick vi dit och ungarna plockade åt sig av allt oavsett vad det kostade. Det gick lite mer än en låda när vi kom och när vi åkte hem till Stockholm var det en låda blandat med i bilen.
-Det är som smågodis - fast bättre, sa barnen och drog i sig en lätt rosa Kentaro.
Det blev en sommarvecka i Skåne med Viken som utgångspunkt - rökta varor från Per i Viken mogna franska korvar hos Oldsbergs ost i Höganäs. Middagar med thailändska förtecken hemma hos far och mor och så en avstickare ner till Lund för en dags jobb och så den fantastiska stranden i Skanör med färska franska ostron över disk, laxmackor, räkmackor och macklor med stekt färsk sill.
Nu är vi hemma igen och på tisdag kör jag Live Mat med Rune Kalf-Hansen på Kulturhusets tak i Stockholm. Mer om detta snart!

Inga kommentarer: