lördag 17 november 2007

Gong pad horapa


Det kanske bästa vi ätit (i alla fall den här veckan).
Rodjana hade tinat thairäkor, ett 20 tal - ostronsås finns alltid hemma -, ägg, lök, ris och queen basilika (horapa). En Gong pad horapa brukar tillagas med räkorna hela och stekta med skalstjärtarna sparade - ganska obekvämt egentligen, har aldrig gillat fnas i maten, men förstår varför stjärtarna är kvar i matlagningen, annars rullar nämligen räkan ihop sig till en liten oaptitlig boll. Med stjärten kvar behåller den "räkformen". Idag hackades räkorna istället till en färs och fick marinera med ett ägg och en halv msk ostronsås.
1 kapselvitlök hackades fint och tre chili strimlades längs med. En gul lök skars i tunna båtar, eller, om det finns hemma, diagnonalskär man salladslök. Chili och vitlök stektes i het olja tills de precis tog färg då vältes det marinerade räkhacket ner tillsammans med lökbåtarna och så rördes det om ordentligt så att det inte klibbade ihop. En matsked med ostronsås hälls över och rörs ner tillsammans med en tsk strösocker och en tsk fisksås och en "skvätt" (några droppar) mörk soja.
Plocka blad av queen basilika och rör ner, spara en liten bukett till dekoration.
Frityrstek ungefär samtidigt fyra ägg i en stekpanna med minst en halv cm veg. olja. Lägg upp tillsammans med ris på tallrikar tillsammans med räksteket.

Inga kommentarer: