lördag 28 maj 2011

Alla hermetiska kyrkor - Skånela inget undantag

STÄNGT!!!!

Templen äro tillbomade, hermetiskt tillslutna, vilande på sina skatter av lidande uttryck och outsäglig glädje och det är rent ut sagt fördjävligt att kyrkorna dränerats på bilder, skulpturer, föremål så att de nu fått stängas. Inga fler spontana besök, inget spontanbeundrande av Albertus Pictors kyrkmålningar i Skånela eller annorstädes, för det var till Skånela vi åkte idag i vår ambition att besöka Närupplands kyrkor under sommaren.

Peeping Tom is my name

Inte en enda har vi kommit in i och murar från 1000-talet och romanska valvbågar i all ära, men det är lika roligt att titta på dem som att se på en vägg som torkar. Självklart åker vi runt för att se, uppleva själva kyrkorummet och dess utsmyckningar. Förresten, det mest värdefulla i dessa kyrkor har redan tagit vägen till historiska museet, alla dessa almträmadonnor, väldiga triumfkrucifix, altaruppsättningar. Men målningarna då, varför inte ha öppet för dem, stäng in silvret, sätt upp bevakningskameror, gör vad som helst. Ladda trämadonnorna med elström vett'ja, så att ingen kan såga bort dem från fästena, sätt larm på keruber och ljusstakar. Gör vad som helst, men se till att kyrkorna är öppna.

Osedvanligt vackert, men för 17, varför är det stängt?

Aklejan blommar och vallmon är knutet sprickfärdigDet är lite favorittid, ungefär samtidigt som jag sätter ner de förodlade purjolökarna, sår morötter och framförallt olika slags betor (ska inte sås tidigare då eventuell kyla får dem att gå i blom på studs) Då sätter aklejan fart med sina komplicerade blommor och arvefärger. Allt får ta sin tid. Nu ska jag sätta bönan Signe på förgroning. Jag har alldeles för många snigeldjävlar för att sätta bönorna direkt. När de fått komma en bit på väg så klarar vi den första attacken och överlever. Mer om bönan Signe kommer, kan bara säga att den ingår i Programmet för Odlad Mångfald och nu - tack vare mig i Meny och Frantzén Lindeberg - lyfts fram av "Matlandet Sverige". Men som sagt mer om det när det första gröna tittar upp.

Hej, vi gör så här; låt oss följa Signe från frö till gryta. Håll utkik efter landets bästa matböna med smak av historia.Trädgården som den är i ögonblicket, väntande, svart, förhoppningsfull - men det känns inte sådär jättemotiverat i år. Vi odlar bara helt enkelt