onsdag 13 december 2006

En kortis för lunch


Ledigt idag. Började vid poolen i solen och MC-ade vidare upp till Kamala beach, liten, behändig och med mindre turistiska matställen efter strandpromenaden. En Nam namanao som svalkar = Tryck i en och en halv lime över is i ett dricksglas,
häll på 2 delar sockerlag och späd med 8 delar sodavatten. Alternativt kör i saften från två limefrukter och häll på med sevenup.
Så kom det in en råhet, somtam, (se mina rapporter från Bangkok) följt av svartpeppar och vitlöksstekta räkor.

Ville ha något riktigt fruktigt och beställde också räkor wokade med tomat och ananas (kong saparod priho waan) sötsyrligt härligt.
Bara för att det är så gott tog vi en bläckfisk också, stuvad med chilli och serverad ljummen som en sallad tillsammans med generöst av bladselleri och glasnudlar (Yum woon sen Plahmuk).

Så här lagas den:

Yum woon sen
(glasnudelsallad med bläcklfisk)

(4 pers)
Det här behöver Du:
Ett nystan glasnudlar
4 små bläckfiskar uttagna och rensade, eller en stor
2 små söta tomater
1 lime
5 färska små thailändska chilli (då blir det rätt
västerländskt milt men ändå starkt)
4 sticklök
bladselleri
½ msk socker
1-2 msk fisksås

Koka upp vatten och lägg i glasnudlarna. De ska bara ha ett hastigt dopp för att bli kokta. Lägg över i en balja med iskallt vatten. Koka strimlad bläckfisk i lite vatten. Känn efter när de är klara, de får inte bli gummiaktiga. Ta upp och låt svalna något. Koka hellre kort än för länge.
Blanda bläckfisken med glasnudlar och chilli, bladselleri och tomatbitar. Krydda anrättningen med socker och fisksås (nam pla). Servera på fat.


Det enda som passar till är Singha Soda Water, läckert ilsket pärlande, envist kylande. Och så till avslutning en kaféjenn, iskaffe.
Vad det kostade för två personer totalt? 425 TBH eller 85 kronor - lite dyrt?!