lördag 25 juli 2009

En gnutta nostalgi

Lummerbäcken där vi tvättade oss under somrarna.

Vi tog en dagstur upp till mina gamla barndomstrakter och besökte min mat och restaurationskunniga faster som bor på den gård där jag själv tillbringade åtskilliga somrar som barn.
Det går en ligen bro över Lummerbäcken där min farmor tvättade mattor och där vi tvättade oss före läggdags i lillstugan - myggigt och iskallt vatten. Bäcken ringlade sig fram bland alar vid sidan av timmerflottningsrännan. Nu är det alldeles igenvuxet.
Allt i trakten blev nostalgi trots att inte ett enda träd är sig likt sedan jag var barn. Hela skogar är utbytta och ängar igenvuxna.
I jordkällaren lagade sig långfilen alldeles av sig självt.

Vi har sett ett hus här uppe som vi varit lite intresserade av. Ett hus, granne till det hus där min far föddes, ett hus som är till salu. Som alla till-salu-hus var det här väldigt vackert på fotografi och inte så vackert i verkligheten även om det var OK - men ska vi byta vår tillvaro nu så ska det vara till något som är en stor gnutta bättre än OK.

Så blev vi trakterade med quinoasallad på varmrökt lax och brockoli, Till serverades en citronvinegrette på saften av tre stora citroner, salt, peppar och en dl fin rapsolja - mat att prata till och njuta av länge, kaffe, glass och passerade blåbär och hallon till. Leendena blir breda av sådant.

En heldag blev det av vårt hugskott klockan elva att ge oss iväg.
Kvällen blev sen innan vi kom hem och nattmackan blev en rågbit med kräftstjärtar, räkor, hårdkokt ägg och en majonäs slagen på dillolja.