lördag 27 augusti 2022

Tore Wretman - en båthyllning med schvung! (lakrits.se)


 Det var på en mässa i förfluten tid som jag stannade till hos Rasmus Ragnarsson på Haupt lakrits. "Testa det här", sa han och gav mig en lakritsbåt. Tänkte, eftersom jag ätit lakritsbåtar så länge jag kan minnas. Tror första gången var i faster Majas godisförråd 1958 på Järnvägsrestaurangen i Norrköping (vilka smakminnen man lägger lager på lager). Det sa boooom tjababooom i käften. Eller som en av våra mest framstående kockar i världen uttryckte det om något helt annat: "Det där knullar mun".


Det var något helt annat, eller egentligen samma tuggkänsla, men smaken förfinad och så fördjupad att man sjönk in i det svartaste svarta. de nästan bubblade av lakritssmak och sötma, strävhet och ursprung. En lakritsbåt som den ska smaka, en vuxensmak av ett annars utslätat sötsliskigt barngodis. späckad med lakritssmak, helt enkelt lakritsbåt på riktigt.


Jo, det ligger till så här att lakritsbåtskärleken har jag gemensamt med Tore Wretman i salig hågkommelse. Att Tore hade en stor fäbless för lakritsbåtar visste Rasmus Ragnarsson, som tog sig före att skapa den mest fantastiska lakritsbåt någonsin som en hyllning.  Vilken hyllning det blev. den här lakritsbåden borde serveras till varje avslutande kopp kaffe till varje krog värd namnet i landet. Så det så.


Testade ni någonsin tablettasken med viol? Det här är viol 2.0
Beroendeframkallande!

Här om dagen upptäckte jag att ICA Maxi i Häggvik för ett urval av Haupts grejer. Kunde inte avstå deras Viol. Handla in den så förstår ni varför mitt motstånd var så svagt. Fjärde burken vi sätter i oss.


Det bästa av allt är att jag kan nå hela deras utbud och få varorna hemskickade inom några dagar. Just nu deras adventskalender, med fler än 24 luckor. En bra början för den som vill känna  en fläkt av den fina, lakritsvärlden.