lördag 17 mars 2007

En sann rysare i natten

I den här maskinen avrättades en svensk på Långholmens fängelse 1910.

Innan vi åt dim sum idag gick jag på den där utställningen om döden som jag länge undvikit - dels för att jag arbetat med döden större delen av det gångna året och dels för att jag inte förväntade mig att stadsmusum skulle kunna lyckas överträffa det som "Döden i skogen" förmedlar och jag fick rätt. En dagispedagogisk utstälning där stor del upptas av förklaringar och teaterkulisser istället för att gå rakt på sak om döden som en del av livet - undantaget avrättningsdöden, den brutalaste och hemskaste av dem alla.
Detalj av den svenska giljotinen

Samtidigt hade jag förväntat mig en annan känsla genomsyrande när jag stod bredvid avrättningsmaskinen, giljotinen - den som bevisligen använts vid en avrättning, den sista, i Sverige. Faktiskt på samma dag som Hjalmar Branting fyllde 50. Han var ju en stor dödsstraffsmotståndare.
Förmodligen det sista Ander så i livet. Detaljerna av den stabild byggda giljotinen var slutscenen i hans blick innan den släcktes av riksskarprättaren Dalman.

Ivrarna hade lagt avrättningsdagen på jubileumsdagen i hopp om att tidningarna skulle ha helsidor om mördaren Ander's mörka öde vilket de inte hade. Det blev också den sista avrättningen i Sverige, 1910. Vänder jag mig om från platsen vid den plexiglasbur som giljotinen står monterad i ställs jag öga mot öga med mördaren på bild. Han ser så ledset liten ut. Längst upp i ställningen sitter den välslipade bilan och över den en tyngd som ger skäret ett enormt tryck - en halshuggning misslyckas inte!

Till höger hänger att annat porträtt och der är på Dalman, riksskarprättaren som tillsammans med sina söner monterade ihop dödsmaskinen på vinden ovanför lägenheten där de bodde och övade avrättningar på halmdockor. Dalman som förrättade alla tidigare intermurala avrättningar med handbila, bland andra den på Anna Månsdotter.
Giljotinen togs in till Sverige av dödsstraffivrarna redan 1903 och togs genom tullen som jordbruksredskap i brist på annan godkänd tullterminologi. Den monterades ihop 1909 för att användas till avrättningen av den då dödsdömde Amaltheamannen. Han benådades dock och Dalman fick lägga ihop den inoljade och putsade giljotinen i sin transportlåda igen.
I en liten låda på museet får besökare rösta för eller emot dödsstraff.
Det här är Dalmans handbila som han släckte livet på ett antal dödsdömda

Vi vet redan vad svaret blir. 40% av alla gymnasister idag vill återinföra dödsstraffet i Sverige och tacka för det - i våra lärobäcker står det enbart möjligtvis om giljotineringen av Ander och bränningen av 300 kvinnor för häxeri. Inte ett ord om att tre gånger fler män dömdes för tidelag, sex med djur, inte ett ord om de tusentals som halshuggits i gläntor i skogen för brott mot bibeln. Ända fram till 1876 var avrättningarna offenliga.

Dim Sum - Helt nöjd

Aroy dee på St. Gråmunkegränd 8 i Gamla Stan

Aroy dee på thai kan närmast översättas med "jättegott".
Det finns en thairestaurang på Stora Gråmunkegränd 8 i Stockholms Gamla Stan. På söndagarna så lagar malaysiska kockarna dim sum och glör det förvånansvärt bra, bättre än på många andra plaser i väst - en liten pärla med andra ord vilket understryks av det faktum att det mest är asiater från kinadelar av världen som befolkar stället.
Närmast de lätta härliga knytena med pilgrimsmussla

Vi började med en grillad anka med ett sprött lackat skal (skinn) och mört innanmäte - kunde varit lite saltare och lite fetare. Fortsatte med 35 kronors korgar med dim sum med räkor och fläsk och med pilgrimsmusslor - underbara. Vårrullar av löv av bönost, friterade knyten med tofu och räkor, helt ljuvliga risnudelrullar med hela söta räkor...ja, tillhopa tog vi in nio olika korgar utöver ankan.
En lördag med familjen, två vuxna, två småungar = 600 spänn! Bättre har jag inte ätit dem annat än i Kina och i Chinatown i Bangkok.
På thai kallar vi de här degiga varma bullarna för "salapao", vad de heter på kinesiska vet jag inte.
De slinkigt härliga rispnudelrullarna innhöll bland annat hela stora söta räkor med en varm, mjuk smak som fyllde hela munhålan.
Grönt te genomgående är en utmärkt dryck till.

Miljön?
Gör inget åt den! - den är typisk som den är - och ser alltså helt enkelt för djävligt ut med plastblommor i girlanger i taket, otvättade fönster ut mot gatan, furumöbler som påminner om finsk bastu, mörkt och murrigt. Gå dit och ät dim sum en lördag - det räcker!
Instängt. murrigt. mörkt och med dammiga plastblomgirlanger i taket = koncentration på maten.