onsdag 22 juli 2020

Ny perenn rabatt och en häck av aronia



 I gräset sticker det upp toppar av stenar. Så är det att på 30 meter pinnmo. Jo vi vet att det är 20 meter pinnmo ner till urberget för det konstaterades när vi borrade efter vatten i höstas. Efter 30 meter kom berget och sedan fick vi borra 90 meter till innan vattnet kom, men då kom det som vatten till en biltvätt, 1160 minutliter av prima sort (kontrollerat!).

Början till avsvålningen

Klart för plantering

I alla fall så gör stenpikarna det omöjligt att klippa kräset utan att fördärva gräsklipparbladen.
Börjar med projekt gräsavsvålning för en rabatt och för att binda ihop ”stenöarna”  och plantera perenner istället.

I tanken ser vi framför oss litterära och musikaliska rosor, vi ser pioner, fackelblomster, riddarsporrar, sibirisk vallmo, mosippa, silverax, malva, nävor, flox, vebena, smultronjersmin, klematis, en poppiusros, och massor av påskliljor till nästa försommar.

All grässvål kärrade vi upp till baksidan av huset där vi fällt åtta granar i vinter och där marken i skuggan av granris blivit helt kal. Ilagningen med gräs från framsidan visar sig ta sig nu några veckor senare. Utmärkt!


Ser nu att projekt avsvålning kommer att fortsätta. Där står ett anfrätt plommonträd som vi försöker rädda genom att svåla av runt omkring och ge massor av näring och ny jord. Här står också två körsbär som behöver samma behandling och en hel del stenpartier som ska grävas ut och sammanbindas med den nya rabatten. Skitkul projekt och vi känner oss som trädgårdsanläggare. Det lustfyllda är också att det får ta tid, först nästa eller nästnästa år ser vi det stora resultatet av våra ansträngningar, då när de perenna vuxit till sig och tagit plats. Förhoppningsvis har redan nästa år ormögat vi planterad tagit plats och spridit ut sig som marktäckare.

Så här blir det
Här sår vi i andra lustiga växter att stå tätt kommande vår, nyttoväxter blandat med allehanda ettåriga blommor, rödkål, palmkål, endiv och slingerkrasse.


Till vintern täcker vi med gräskompost och rikligt med grankvistar, det behövs här upp där vintrarna är ganska stränga. Allt för att det mesta ska överleva.
Det långsamma är nytt för mig. Jag har mestadels odlat säsong, sådan som sås, växer över sommaren, skördas och sedan vintergrävs för att börja om till våren.

Vår majs
Rysk grönkål
Jo, köksträdgård har vi också, men den är en annan historia. Där växer olika slags kål så det knakar, majsen är redan hög, bönorna ett moras, morötter och rödbetor på gång. Det har varit konstigt väder. Värmen i början gav en bra start, sen falerade mycket, i natt var det sju grader och till och med bindsalladen har slutat växa, för mycket väta och för lite värme. Göder med nässelvatten och hönsgödsel. Bladkålen går iväg så inihelskotta, men det där andra har en seghet i växandet som jag inte sett förr genom odlingsåren.

Pak Choi

Pak Choi

Mangold
En sak till, grannen har aroniabär och när vi var på den alldeles utmärkta handelsträdgården Rosehill i Ljusdal nästan snubblade vi över buntar om tio buskar i varje knippe för 400 spänn. Hem och jordfräste svålen och sedan ytterligare ett varv där vi blandade i jordförbättring. Grävde tio hål och fyllde med nässelvatten sedan på med markduk, sådan som släpper igenom vattens och näring men hindrar ogräs att växa upp, ser lite jävligt ut till en början men buskarna ska ju täcka över så småningom. Ner med plantorna, stampa till och så vattna två gånger om dagen i en vecka. De reder sig så bra nu och nästa år kan vi skörda till saft.

Efter fräsning grävde vi hålen för Aroniabären

Aronian som blir en fin liten häck mot gamla komposten


Nu står ett stort växthus på agendan, 
så är det någon som har gamla fönster, ring mig eller messa.