söndag 28 december 2008

Thailändsk mat på riktigt

Namprig Kapi

Det händer oftast när vi får besök av de närmaste inom Rodjanas familj som idag, hennes syster Mam som bor i Sala. Då känns det som att det sammanlänkande kittet är maten och när vi sitter vid det gemensamma bordet berättas historier om de smaker som de haft gemensamt som barn, det som serveras igen nu på andra sidan jorden, i en annan värld - det är märkligt.

Grönsakerna vi använde till Namprig Kapi ikväll var från vänster de klotrunda och eliptiska auberginerna, vingbönorna (som förresten odlades i Sverige under 1700 talet), sa-tha (stinkbönor) unga späda bambuskott, rå ung minimajs och ovanför dem stringbeans. Under dessa morning glory och sticklök samt dill.

Namprig Kapi dukades upp, välmatad efter gårdagens handel på Thai Fong.
Padphedgoong och thaiomelett med chaom och pla sa-lid, Pad moo thad (Stekt fläsk med vitlök och soja).
Det är mat att sitta i timmar med, tyvärr få förunnat att smaka och kanske också svårt för många att över huvud förlika sig med. Smakerna är jästa, starka, påtagliga och dofterna kryper in i varje skjortveck och sinne, varje vrå uppfylls av en tung umami och en koncentrerad hetta från chili.

På thai heter den här fisken "pla sa-lid", men den är mer baknt för akvarieodlare under namnet Gurami i alla fall är det samma släkte. Här är fisken saltad och lätt jäst innan den är hårt stekt.

Padphedgoong är grönsaker som kvartad aubergin mm tillsammans med räkor och kryddor.