måndag 21 november 2022

Snöväder gav extra kling i kassan


För en massa år sedan tog jag taxikort och fick jobb på Taxi Stockholm. Det blev tre år i bilen med dygnetruntkörning. Allt om mina taxiår finns att läsa i boken "Taxi 1251, Överhörda baksätesberättelser" (bokförlaget Mormor). Jag skrev boken i förarsätet mellan körningarna.
Men en dag som denna fanns inte tid för skriverier i bilen. Satans väder var perfekt för Taxi. Totalkaos i växeln och folk stod efter vägarna och viftade och ville med. Bussar som låg i diket och inte kom någon vart, tåg som stod och inte nådde resenärerna. Vägar som stängdes av för plogbilarna inte hann med.
Alltså, bästa dagarna, körde in mer än under en nyårsafton efter tolvslaget.

Snö!

Vi körde odubbat men med bra vinterdäck och man utvecklade ganska raskt en körteknik som gjorde färden säker,  det vill säga att hela tiden bedöma väglag och hastighet. Dessutom är det ju skitkul att köra i snö och se till att man kommer fram. Samtidigt olustigt att se hur folk kör i snöglopp, det är många som bara gasar på och kör de fast så är det fullt spinn framåt.

Resultatet sprunget ur väntan mellan körningar

Kommer plötsligt ihåg en episod på Gotland en vinter kväll när jag satt på gamla Masters i Visby med legendariske salig redaktören Rune Jacobsson. Han hade haft en lång arbetsdag som började tidigt med en bonde från Sudret som ringt i snöstormen och klagat över att han inte fått någon tidning. Det var en intensiv lamentation med svärord och hög röst, han krävde att få sin Gotlands Folkblad NUUU! Rune hade frågat "Men du är ju mjölkbonde om jag förstått dig rätt". Bonden svarade irritera "Jao". "Men du", frågade Rune - "Mjölkbilen då har den varit och hämtat morgonmjölkningen?" Bonden blev ännu mer irriterad och svarade "Nej för helvete inte i den här snöstormen!". Nä, just det, svarade Rune och det blev tyst på bonden när han lade ihop ett plus ett.