onsdag 24 juli 2019

En pion är inte bara en pion
Pioner, kunde inte bry mig mindre egentligen, men har alltid pioner i mina odlingar…i alla fall en eller två. Och egentligen ger jag sjutton i att ta reda på vilken sort eller härstamning.

Nu när K och jag fick tomt igen och inte en lite heller att ta hand om växer en ensam pion vid en sten. Blev lite nyfiken för den ser inte ut som de andra jag haft, de som jag kunde skörda fång av och ta in och som lyste upp hela köket. Två blommor ger den. Och jag har Googlat och förstått att pioner har lika stor släkt som pelagoner. Måste vara ”nörd” för att sätta sig in i sorterna.


Eftersom den vi har i trädgården är så pass säregen så blev det lättare att hitta den. Står fortfarande mellan två varav den ena och mest troliga är att det är en japansk pion som kom till Sverige 1948. En ”Bowl of Beauty” importerad från Holland…och så trivs den här uppe förmodligen bättre om man tar hand om den. 

Nu har gräset den stått i tagits bord, pionen är försiktigt frilagd och gödslad och vattnad. Skyddar den i vinter med gräsklipp och granris så får vi säkert blomsterprakt till nästa sommar.