söndag 19 augusti 2007

Nyupptagen improvisation


Det finns inte något härligare än att gå ut i landet och hämta upp eller plocka fram det som ska ätas till middag.
Så gjorde vi idag. Ett (1) stånd potatis räckte, jag tror det var 15, 20 allmogepotatis under. Fortfarande gallrar vi vitbetor och rödbetor, nu börjar de bli riktigt stora för inläggning utan att för den skulle vara träiga.
Vaxbönorna har vuxit till sig och är skördemogna, bondbönor tar vi varje dag (bondbönan kommer att vara "min" grönsak när Rune Kalf-Hansen bjuder mig att vara huvudperson på scenen vid Live-Mat på kulturhuset på tisdag - mer info kommer i morgon) och idag skördade vi också ett stort lass bruna bönor - hela skidor, naturligtvis ännu inte fullgångna, men vi kokar dem i minst 20 minuter i vrålsalt vatten, häller av och äter varma med smör genom att repa skidorna mellan tänderna - ett alldeles sanslöst ovanligt sätt att äta bruna bönor på och vansinnigt gott. Pröva, kör ett kok och ställ fram en bunke framför någon bra film på TV - man kan liksom inte sluta äta. Det vrålasalta ligger kvar som en vit "dimma" på de gröna skidorna och saltar innehållet perfekt!
Kompott på bondbönopr, lök, kålrabbi, vitlök och nyskördade sötsyrliga björnbär smaksatt med balsamico

I dagens skördekorg låg, förutom några prima gullökar, också ett par tre fina små kålrabbi. Jag har haft en djädrans otur med kål av alla sorter i år, kålfjärilen är mordisk som larv, men först har jordlopporna gått till atack (eftersom jag odlar tidsmässigt 1700 tal använder jag inte täckduk, men det ska fan göras nästa år.) Och sedan tog sniglarna vid och perforerade alla bladverk och gjorde plantorna svaga och veka.
Dess små kålrabbi skar jag finare än som tändstickor. Löken hackades ganska grovt och bondbönorna förvälldes. Från Peter Klingsells trädgård en halvmil bort fick vi en hink björnbär idag och dessa kom nu till användning.
Bruna bönor på ett nytt sätt, idén fick vi när vi kokade hela sojabönsskidor förra skördeåret. Röda och vita betor till

Skala bondbönorna, det är bara att pressa fram bönhalvorna mellan tummen och pekfingret.
Fräs löken med en vitlöksklyfta riktigt brynt i smör. Späd med några matskedar fin olivolja. Drössa i kålrabbistickorna och bondbönor, salta och vitpeppra. Häll i några teskedar tjärig balsamico. Före servering slängs en näve fasta björnbär i och värms heta.
Så fick det bli tillsammans med rödbetorna och potatisen och de härliga vaxbönorna som jag snurrar heta med lite äkta tryffelolja för att få en smakparad tillsammans med det övriga gröna.
Fast, söt härlig skrapad allmogepotatis till.