torsdag 19 mars 2015

Bästa äggröran någonsin alla kategorier


"Bästa äggröran någonsin." 
Och jag lagade den själv, men handlaget är bara den lilla, lilla biten av det hela, avgörande är råvaran.

Igår kväll tog Kristina och jag en kvällspromenad den dryga kilometern upp till gården. Milt i luften och i väntan på norrskenet. Stjärnmattan började breda ut sig på skymningshimlen och rådjuren kändes nära ute på stubbåkern.

Där uppe på gården hade vi förmånen att få gå in i det ombonade hönshuset med magnifik tupp och lika magnifika renrasiga hönor av olika härkomst. Lyfte på en höna och plockade under ackompanjemang av protesterande kackel ut de färskaste och varmaste ägg man kan tänka sig. Från matkällaren hämtades nästlika färska från gårdagen, sammantaget ett tjog och fyra.


I morse lagade vi en fantatiskt liten omelett att ha till brödet och till lunch lagade jag en äggröra med lite tryffel och en skvätt "tjock grädda"*. Kanske den bästa äggröran jag någonsin smakat (och Gud ska veta att jag är äggrörefantast).

Det är så förmånligt att få ägg från höns som pickat och vuxit upp så nära att det är gångavstånd och så färska att de fortfarande är varma.


Nu är också lammningen i full gång uppe på gården. I fjor stod jag där med en lammunge i famnen och sa till ungarna att "den här, den ska vi ha till hösten" och så fick det bli, det godaste, mjällaste lamm vi haft till middag och uppvuxen och betad på markerna här intill (betänk då att jag ätit en djäkla massa lamm och tillagat och styckat mängder på Lammön framför alla i Sverige, nämligen Gotland).

(Kontakta mig här om Ni också vill ha samma förmåner att köpa ägg och boka in lamm.)

*skrivet så som det skrives av Cajsa Varg.